2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Az Orbán-kormány munkahelyteremtése ez év január 1-je óta – íme, a valóság

A hazug kormányzati propagandával szemben Magyarországon, az aktív korú, munkaképes magyar állampolgárok mintegy 28 százalékának nincsen valódi magyarországi munkahelye. A Fidesz úgynevezett munkahelyteremtését pedig jól példázzák a januárban napvilágot látott, nagy létszámú elbocsátásokról szóló hírek:

– 6 cég 181 főt érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be a munkaügyi központokban

– BKV: 900 fős elbocsátás (részben még terv, részben már folyamatban)

– Dunaferr: újabb 100 ember (a korábban elhatározott 400 fős leépítés részeként, előzőleg 158 főt már elbocsátottak)

– Zsolnay: 24 fő (decemberben kezdték el)

– Electrolux Lehel Kft., Nyíregyháza: 200 fő

– Önkormányzatok: várhatóan legalább 1000 fő az év végéig

– Za-Co Kft., Komárom: 156 fő

– Salgótarjáni Acélárugyár Zrt.: 100 fő (csoportos létszámleépítés)

– Alkaloida Tiszavasvári: 360 fő (vajon kivonul az Alkaloida?)

– Egyesült Vegyiművek: 100 fő

Ezek csak a nagy létszámú elbocsájtások, a sok tönkremenő kis- és mikrovállalkozás, az egyes embereket érintő elbocsátások ezt a számot akár a többszörösére növelhetik – mindezt csak idén januárban.

Ezen munkanélkülivé váló emberek egy részének minimális álláskeresési támogatást jut maximum három hónapig, miközben az átlagos munkanélküliségben töltött idő bőven több, mint egy év. Legjobb esetben néhányuknak közfoglalkoztatás jut – de az is csak április végéig, hogy a kampány során velük is kozmetikázhassa a kormány a statisztikákat, így egyre irreálisabb foglalkoztatottsági számokat hazudjanak. Áprilistól pedig elapadnak a források, és az év hátralévő 9 hónapjára csak mutatóban marad közmunkaprogram.

Mind az MSZP–SZDSZ-, mind a Fidesz–KDNP-kormányok képtelenek voltak az országot növekedő, javuló pályára állítani, hosszú távú kilátást adni az embereknek. Csak a Jobbik rendelkezik valódi, kidolgozott, konkrétumokat tartalmazó gazdaságépítő, munkahelyteremtő, nemzetmentő programmal.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…