2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kisgyőr: faragott ékszeresládika a hegyek ölelésében

Kisgyőr, csodálatos természeti szépségén túl, két programjáról is országos hírű lett, az egyik a nyári Családi Kézműves Szaktábor, a másik pedig az őszi Szüreti Nap. Az első 25, a második pedig 30 éve viszi hírét a településnek.

Kékedi László polgármester ugyan még csak első ciklusban látja el ezt a tisztséget, de hat évig az önkormányzat műszaki vezetőjeként, és négy évig alpolgármesterként tevékenykedett, így nem volt számára új e feladat jó része.

– Persze nagy előny az, hogy itt születtem, mindent és mindenkit ismerek, itt dolgoztam, itt alkottam, minden ideköt, így a település összes gondjával könnyebb azonosulni,- mondja. A kampányomban csak reális és számon kérhető tervek szerepeltek, így ez alatt a majd három esztendő alatt a 90 százalékát sikerült megvalósítani.

– Csak felsorolásszerűen elmondaná, hogy mi minden volt ez?

– Felújítottuk az óvodát, és ez bizony fontos dolog, mert van nálunk apróság bőven. Elkészült a sportpálya és a sportöltöző, s hogy az egészségnél maradjunk az Egészségház is. Régi álmom volt, hogy olyan helytörténeti kiállítást hozzunk létre, amely nyitott műhelyként az élő népművészetet is szolgálja. Ezt egy színnel kiegészítjük még, és helyet kapnak benne a táborok, a rajzórák.

– Egy gondolat erejéig álljunk meg itt. Ezek az úgynevezett szaktáborok az Ön ötlete alapján jöttek létre 25 éve. Meglehetősen kinőtte magát mostanra…

– Igen, ez így van. Ebben az évben már nyolcvanan voltunk. Köztük nádudvari fazekasok, s olyan szolnoki gyerekek, akik nem a családjukkal élnek. Az itt folyó 25 éves munkát többek között a falu 70 köztéri alkotásának jó része őrzi.

– No, vissza a megvalósult ígéretekhez!

– Mocsolyáson és Kisgyőrben újabb buszmegállók készültek, s felújítottuk a Rákóczi utcán lévő hidat. Építettünk színpadot is. Folyamatban vannak a vízelvezető árkok burkolása, és elkészült a ravatalozó ill. kegyeleti hely felújítása.

– Összeszámolta, hogy mennyi pénzt hozott ez a falunak 3 év alatt?

– Közel 410 millió forintot. Még valamire nagyon büszke vagyok, ez pedig a Start közmunka program, ugyanis ami abból csak gépértékként itt marad, az 24 millió forint.

– Mi csinálnak a közmunkások?

– Foglalkozunk mezőgazdasággal is, hiszen 800 négyzetméter fólia alatt érik a paprika és a paradicsom. Ezzel ellátjuk a közintézményeinket. Van 103 kecskénk, ehhez 100 hektár legelőnk és 108 hektár erdőnk is. A közmunkások részt vesznek a település szépítésében is természetesen. Parkosítás, buszmegálló készítése, utak kátyúzása, aszfaltozása.

– Mi ezzel a sok kecskével a terv?

– Értékesítjük, mert ennél nagyobbra nem szándékozunk növelni az állományt, de jövőre szeretnék egy sajtüzemre pályázni, s akkor kibővülne ez a vertikum is.

– Akkor most azt árulja el, mi az a 10 százalék, ami hátra van?

– Szerettem volna egy rendőrőrsöt, de ez úgy tűnik rajtunk kívül álló okok miatt nem sikerül. Lenne mit kezdeni a közútjainkkal is, de erre nem nagyon van pénz.

– Hogy tervezi, indul a következő választáson?

– Igen szeretnék, hiszen tervem az lenne még bőven, hogy még szebb és élhetőbb legyen Kisgyőr, s még több fiatal érezze úgy, hogy itthon is megtalálja a számítását, s ne fogyjon, hanem gyarapodjon a lakosság. Nagyon sok család költözött ide az elmúlt években Miskolcról, aminek nagyon örülünk, de azokban, akik itt születtek még inkább szeretnénk erősíteni a szülőfalu szeretetét. Ehhez ma folyamatosan fejlődni, fejleszteni kell!

– Köszönöm a beszélgetést!

Orosz B.Erika
Fotó: Orosz László

Névjegy:


Név: Kékedi László Vilmos
Kor: 47 éves
Eredeti foglalkozás: szakoktató, ma a Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészet Mestere
Család: Két fia van, akik marketing szakirányos közgazdászok, mindkettő ügyesen bánik a fával
Hobbi: fafaragás, már 33 éve, néprajzkutatás, amelyet hat megjelent tanulmánya is bizonyít,
Kedvenc könyv: néprajz
Kedvenc zene: népzene, rock

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…