2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Kibújt a szög a zsákból: az MSZP és Fidesz is a rabszolgatartó munkaadók pártján

A fideszes Kósa Lajos a napokban arra tett javaslatot, hogy idén ne kelljen a munkáltatóknak az összes szabadságot kiadni dolgozóik részére, hanem az alapszabadságon túli napokat 2014 elején pénzben megválthassák. Százezrek vannak, akik erre nem számítottak, és így idén már egy napot sem fognak tudni kivenni a karácsonyi időszakban sem, mert az alapszabadságon túli napjaikat tartalékolták akkorra. Az MSZP pedig élénk tiltakozás helyett még arra adott be módosító javaslatot, hogy mindez ne csak az idei évre vonatkozzon, hanem általános érvényű jogszabály lehessen.

Ebből is látszik, mennyire egy követ fújnak a dolgozók kizsákmányolásában a szocialisták és a Fidesz–KDNP. Először a Fidesz–KDNP-kormány törvényre emeli a szocialisták megrendelésére elkészített új Munka törvénykönyvét, majd egymásra licitálva fosztják meg az embereket a nekik járó szabadságnapoktól.

A valóság az, hogy a gazdasági növekedés hiánya, a magas bérterhek és a rossz üzleti-munkáltatói morál következtében a cégek a jogszerű működésükhöz szükséges létszámot jelentősen alultervezik. Emiatt – különösen a multinacionális vállalatoknál – folyamatosak a túlórák, nem adják ki a szabadságokat, és betegség esetén az állását kockáztatja az, aki otthon marad. Kiterjedt taktika, hogy a szabadságot kiírják, ám a dolgozó szinte teljes egészében a munkahelyén kell, hogy töltse azt.

A szabadság pénzbeli megváltásának lehetősége tulajdonképpen út a túlórákra történő anyagi fedezet biztosításának ilyen újfajta és olcsó módszerének legalizálására.

A Jobbik szerint inkább erőteljes szankciókat kellene bevezetni a szabadnapokkal manipuláló, a dolgozók kárára visszaélő munkáltatók ellen, és a Munkaügyi Hivataloknak kifejezetten erre a problémakörre is oda kellene figyelnie. Az egyébként is rendszeresen túlmunkával terhelt, kizsigerelt dolgozók számára biztosítani kell, hogy hozzájuthassanak az őket életkoruk és családi viszonyaik miatt megillető teljes szabadsághoz, és azt arra fordíthassák, amire van: regenerálódásukra, gyermekeikre!

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…