2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szerencs, a magyar csoki fővára

Mindenki jól érezi magát a csoki szeretetétől függetlenül
A nulladik nap után szombaton délelőtt hivatalosan megnyitották Szerencsen a  VI. Országos Csokoládé Fesztivált. Erre a hétvégére a hegyaljai város lett a magyar csoki fővárosa. Rengeteg turista érkezett, hogy hódoljon a szenvedélyének, a csokievésnek. Az édesség mellé színes programokat is kapnak.

Koncz Ferenc Szerencs polgármestere megnyugvással konstatálta a megnyitón, hogy egyre nagyobb érdeklődés mellett zajlik a rendezvénysorozat. „A tegnapi este már olyan, nem várt tömeget hozott Szerencsre, amely mindenki számára rendkívül kedves volt és mindenki szívét megdobogtatta. Úgy látom, hogy a Jóisten is velünk van és szép időt adott nekünk.” Kellemes időtöltést kívánt a vendégeknek a fesztiválon.

Koncz Ferenc polgármester, Kovács Péter helyettes vízügyi államtitkár és dr. Mengyi Roland köszöntötték a látogatókat

„Ez nagyon jó példa arra, hogy egy kis város hogyan őrizheti meg azokat a hagyományokat, amik hozzá fűződnek” – emelte ki a szerencsi származású Kovács Péter helyettes vízügyi államtitkár. Kiemelte, hogy a hagyományokra kell alapozni a fejlesztéseket, például Szerencsen a csokoládégyártásra.  A vidék megtartóerejének a megőrzéséhez munkahelyeket kell teremteni. „Erre nagyon jó példa az a szerencsi vállalkozás, ami a legnagyobb munkaadó a környéken. És természetesen a szerencsi csokit még mindig ismerik, még külföldön is.”

Dr. Mengyi Roland és családja is körbejárta a csokifesztivált

„Az előbb hallgatva a diákokat, az emberben önkéntelenül is megfogalmazódik: büszke lehet magára az a város, amelyik az 1889-ben közel 10 hónap alatt megépített cukorgyár hagyományait ápolja; amely az 1923-ban létrehozott csokoládégyár hagyományait úgy ápolja, hogy a Bonbon Kft. továbbviszi, és a mai napig megőrzi a szerencsi csokoládé hírnevét, méltán lehetnek büszkék erre a fesztiválra” – méltatta a szerencsieket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A hagyomány tovább él, hiszem, hogy a szerencsi csokoládé, amit most még tovább visznek két különböző üzemben, még visszanyeri méltó rangját. Tudniuk kell, hogy az európai unióban egyre inkább kezdik tiszteletben tartani az egyes nemzetek hagyományait, legyenek büszkék erre!

Kovács Péter, dr. Mengyi Roland, Jakab István és Bűdi Károly megkóstolták az új szerencsi csokikat

„A Szerencsi csokoládé fesztivál nagyon komoly hagyományt és kultúrát ápoló és teremtő rendezvényünk. Szerencs és a csokoládé neve évtizedektől összefonódott.” – szólt elismerően dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Kiemelte, hogy egy lokálpatrióta érzelmű, nagyon erős kis csapat, hívta életre ezt a fesztivált, és ennek a hatodik évfordulóját ünnepeljük.  A rendezvény elérte, hogy ma nemcsak Szerencsen, nemcsak a megyénkben, de országosan, sőt a határokon túl is úgy gondolkodnak a városra, mint a csokoládé hazájára, amihez gratulált Koncz Ferenc polgármesternek és a csapatának.

A legnevesebb hazai gasztronómiai rendezvények között emlegetik a csokifesztivált, azonban a hagyományos kereteken túllépve színvonalas kísérő rendezvényeket is szerveznek a látogatók szórakoztatására.  Amelyek közül a megyei közgyűlés elnöke példaként megemlítette a Miss Alpok-Adria Nemzetközi Szépségverseny Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszépe választást.

A megnyitót követően a tömeg birtokába vette Szerencs belvárosát. Ezzel párhuzamosan a kiegészítő szakmai program keretében dr. Mengyi Roland a megyei területfejlesztési célokról tartott előadást.
A fesztiválon mindenféle csokoládé megtalálható, beleértve a különlegességeket is. A régi vásárok hangulatát idéző forgatagban minden korosztály megtalálja a magának való érdekességeket. A gyerekek izgalmas játékokat próbálhatnak ki, különböző kisállatokat tekinthetnek meg. A felnőtt korosztályt pedig hangulatos zenével, ízletes ételekkel, italokkal fogadják, ráadásul, ha kedvük van, különböző népművészeti termékek közül válogathatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek