2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bőcs rózsája és Zemplén szövetsége egymásra talált

A Zempléni Településszövetségnél hagyomány, hogy minden évben máshol rendezik a ZTSZ napját, amelyet az idén Bőcs község látott vendégül. Az ünnepi közgyűlés keretében köszöntötték a szövetség új tagját dr. Mengyi Rolandot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét, elültették Bőcs rózsáját és sört is csapoltak a faluház melletti sörkútból.

A sok hivatalos program mellett szükség van néha egy kicsit oldottabb keretek közötti találkozásra is, ahol megbeszélhetik a tagok a sikereiket, problémáikat, közös dolgaikat. Ezt a célt szolgálja a ZTSZ napja is, amelyet pénteken Bőcsön, a falunappal együtt rendeztek meg.  S. Nagy László Győző helyi polgármester köszöntötte a vendégeket. A gyerekek és kórus kulturális műsora után köszöntötték a szövetség legújabb tagját, dr. Mengyi Rolandot, egyben felkérték az ünnepi beszéd megtartására.

„Mikor az egyéni kezdeményezések már nem érnek célba, akkor nem az elképzelések tárházát kell szűkíteni, hanem keresni egy olyan formát, megoldást, amellyel a tervek könnyebben megvalósíthatók. Ezt ismerték fel a Zempléni Településszövetség alapítói, mikor 1994-ben életre hívták a szervezetet, és ennek a gyümölcsét aratjuk le ma is, amikor új és újabb fejlesztési terveink, elképzeléseink megvalósításához hívjuk segítségül a szervezetet” – méltatta a ZTSZ mögött álló térségi összefogás jelentőségét dr. Mengyi Roland. Ez az összefogás egyre erősebb, 70 település és jelentős „holdudvar” áll mögötte. A szervezeti forma azonban önmagában kevés lenne, azt tartalommal is meg kell tölteni. A zempléni emberek érdekében kifejtett munkát nem csak politikusként, hanem magánemberként is nagy figyelemmel kíséri a megyei közgyűlés elnöke.

„A jó hír az, hogy ebben a munkában nem vagyunk egyedül. Egy stabil, jól teljesítő ország részeként nagyobb esélyünk van a fejlődésre, mint valaha!” – utalt az ország eredményeire dr. Mengyi Roland, aki az alkalmat megragadva kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jobban teljesít. Első sorban a széles körű közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően csökkent a munkanélküliség. A nyilvántartott álláskeresők száma 2012 első negyedév végén 70,5 ezer volt, az idén azonos időszakban viszont már csak 65,8 ezer fő!  A munkanélküliségi ráta is mérséklődött, további örömteli hír, hogy nőtt a vállalkozói kedv megyénkben. Amíg 2012. félévkor 50,8 ezer volt a regisztrált vállalkozások száma Borsod-Abaúj-Zemplénben, addig az idén félévkor már 52,3 ezret tartottak nyilván. Büszkék lehetnek rá a ZTSZ tagjai is, mivel benne van a munkájuk eredménye. Itt az idő, hogy a szövetség és a megyei önkormányzat között kötött együttműködési szerződést megtöltsék tartalommal.

„Itt az idő, hogy a már megtalált kitörési pontokat megvalósítsuk. Ilyen a 37-es számú főút négysávosítása, a régóta tervezett 39-es út megépítése egy új Tisza híddal. Ami megóvná a belső területeket a tranzitforgalom terhelésétől, és egyben javítaná a családok a vállalkozások életminőségét, de meggyőződésem szerint a cégeknek, vállalkozásoknak is segítséget nyújtana. Ilyen rendkívül fontos kitörési pont még a történelmi borászati- szőlészeti kultúrára alapozott, úgynevezett kiegészítő élelmiszer- és turisztikai iparágak fejlesztése.” – fogalmazta meg a lehetőségeket dr. Mengyi Roland.

Májer József, a ZTSZ elnöke megköszönte a beszédet, majd szólt a szövetségi nap hagyományairól, amelyből már a 17.-et rendezik. Emlékeztetett rá, hogy a tagok 96 százaléka a 2000 fő alatti kistelepüléseket képviseli, ezért egyfajta missziónak tekintik a kistelepülések érdekképviseletét. Kiemelte a megyével ápolt jó kapcsolatokat. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy jövőre Kovácsvágáson tartsák a szövetség napját, illetve Tiszakarádot felvették a tagok közé.

A közgyűlés zárásaként Bőcs polgármestere felkérte a tagokat, hogy ültessék el közösen a község nevét viselő, Márk Gergely által nemesített rózsát. Ezt követően pedig mivel Bőcs a sör hazája, ezért a faluház szomszédságában lévő díszkútból sört csapoltak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek