2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Górcső alatt a környezetvédelmi termékdíj

A vonatkozó törvény meghatározza azokat a termékcsoportokat, amelyek első belföldi forgalomba hozatala, saját célú felhasználása, továbbá bérgyártása után termékdíjat kell fizetni. Ezáltal meghatározható azoknak a köre, akik termékdíj fizetésére kötelezettek. A NAV ellenőrei kiemelten vizsgálják, hogy a Közösségből behozott termékdíjköteles termékeket elsőként belföldi forgalomba hozók az ezzel összefüggő bejelentési, bevallási, illetve fizetési kötelezettségeiknek eleget tettek-e.

Egy konkrét ellenőrzéskor tapasztalta a NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága, hogy a Közösség területéről kakaómasszát beszerző vállalkozás a behozott áru első belföldi forgalmazójaként az áru részét képező csomagolóanyag utáni termékdíj-fizetési kötelezettségéről olyannyira megfeledkezett, hogy azt az adóhivatalnak be sem jelentette.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a külföldről vagy a Közösség területéről behozott járművek esetén marad el a termékdíj bevallása a gépjármű részét képező gumiabroncs, akkumulátor, kenőolaj, elektronikai berendezés után.

Fontos, hogy az adózók nagyobb figyelmet fordítsanak a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére, mert ezek elmulasztása esetén a NAV – az adóbírság mellett – a bejelentési, bevallási, nyilvántartási kötelezettségeknek, valamint a termékdíjjal kapcsolatos információk számlán történő feltüntetésének az elmulasztása miatt is szankcionálhatja az adózókat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek