2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségének határidejével kapcsolatos tájékoztatás

A magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségének határidejével kapcsolatos tájékoztatás

Lassan közeledik a 2012. évről benyújtandó 1253-as számú személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának határideje, amelyet legkésőbb 2013. május 21-ig kell teljesíteni.

Bevallás benyújtására kötelezett többek között az a magánszemély, aki 2012-ben vált nyugdíjassá és a nyugdíjazása előtt az adóévben munkáltatótól, kifizetőtől kapott adóköteles jövedelmet, továbbá bevallás benyújtásra kötelezett az a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója is, aki a felsőoktatási intézménytől kapott ösztöndíjon kívül, egyéb adóköteles jövedelmet szerzett. Bevallást kell benyújtaniuk azoknak a magánszemélyeknek is, akik 2012-ben táppénzt, álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt, illetve gyed-et kaptak, továbbá azon személyeknek, akik az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem mellett, más adóköteles bevételt is szereztek.

Nem kell adóbevallást benyújtania a magánszemélynek akkor, ha csak adómentes bevételben (nyugdíj, gyes, ápolási díj, szociális gondozói díj évi 180.000 forintot meg nem haladó összege, szociális segély, árvaellátás, nevelőszülői díj stb.) részesült, illetve 2012-ben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelmet, melynek éves összege a 840.000 forintot nem haladta meg.

Amennyiben az egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett jövedelem 2012-ben a 840.000 forintot meghaladta, vagy ettől kevesebb jövedelmet szerzett ilyen jogcímen a magánszemély, de mellette más adóköteles bevételben is részesült, akkor az említett jövedelmet be kell vallani. Ekkor sem kell azonban jövedelmet megállapítani és bevallani a mentesített keretösszegig, amennyiben ezt a rendelkezést a magánszemély alkalmazni kívánja.

A mentesített keretösszeg a foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének a szorzata (kötelező legkisebb munkabér napi összege 2012-ben 4.280.- forint). Amennyiben az egyszerűsített foglalkoztatásból származó munkabér meghaladja a mentesített keretösszeget, a bevallásban jövedelemként csak az azt meghaladó részt kell feltüntetni.

A személyijövedelemadó-bevallásával kapcsolatban bővebben tájékozódhat telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül, valamint a www.nav.gov.hu honlapon.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…