2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szemléletformáló jurtával az éghajlatváltozás ellen

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával egy teljesen újszerű mobil szemléletformáló installációt hoztunk létre, amellyel reméljük, hogy hatékonyan és élményszerűen mutatható be az éghajlatváltozás problémaköre, okai és következményei, továbbá az a fenntartható életmód minta, amelynek megismerésével és elsajátításával a lakosság képessé válik az éghajlatváltozás elleni fellépésre és az alkalmazkodásra. Rendezvényjurtánk 6 méter átmérőjű klasszikus fa szerkezetű, téliesített jurta, egy be- és egy kijárattal. Látványnak sem mindennapi!

Az elkészült jurta belső világításának energiaigényét a tetőn elhelyezett napelem szolgáltatja.

A tudásátadást a jurtában elhelyezett, nemezből készült jó és rossz gyakorlatokat bemutató terepasztal és tájékoztató táblák segítik.

Projektünkkel a 2009-2014 –es időszakra szóló  Nemzeti Környezetvédelmi Program „Éghajlatváltozás” és „A környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítése” tematikus akcióprogramjainak megvalósítását kívántuk segíteni. A projekt kiemelt üzeneteként a fenntartható életmód témakörét érintve, az éghajlatváltozás problémakörének bemutatására törekedtünk, megjelenítve a rossz gyakorlatot és a fenntartható és klímatudatos életmód során alkalmazandó jó példákat. Kommunikációnk kettős célú: egyrészt az éghajlatváltozás mérséklése, másrészt az alkalmazkodás a változó éghajlathoz.

Úgy gondoltuk, hogy a hagyományt és a jelen kor technikai eredményeit ötvöző napelemmel felszerelt jurta meghökkent és elgondolkodtat. A jurta vándorló őseink hajlékául szolgált, a ma emberének misztikus tárgy, melyben absztraktnak tűnhet a tér és az idő. Gondolkodásra alkalmas hely. Terepasztalunkhoz azért választottuk a nemezt mint alapanyagot, mert természetes gyapjúból készül, kellemes a tapintása, és a belőle készített tárgyak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

Bízunk benne, hogy minél több szakmai, szórakoztató, szabadidős rendezvényen látják majd szívesen éghajlatvédelemmel kapcsolatos szemléletformáló programunkat, és az Öko NemezIS jurtát.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek