2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Bokros Lajos Barroso mellett szavazott az EP-ben

Bokros Lajos Barroso mellett szavazott az EP-ben

Bokros Lajos Barroso mellett szavazott az EP-benBokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője igennel szavazott szerdán José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a szerdai újraválasztásakor. A képviselő, aki az EP-ben a konzervatív-reformer frakcióhoz csatlakozott, az MTI-nek azt mondta: előzőleg a frakció ülésén meghallgatták Barrosót, és úgy találták, hogy nincs vele szemben jobb jelölt. „Az ő munkájával szemben természetesen mindenki megfogalmazhat kifogást, de semmiképpen sem tudtuk támogatni azt az elképzelést, hogy akár elhalasszuk (a szavazást), akár szavazzuk őt le. Semmiképpen nem szerencsés, ha a gazdasági és pénzügyi válság kellős közepén kormányos nélkül marad az Európai Bizottság hajója” – jelentette ki Bokros.
 
Bokros Lajos szerdán azt mondta az MTI-nek: nem biztos abban, hogy az MDF-et ki fogják zárni az Európai Néppártból. A kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt vezetősége a múlt héten egyhangú döntéssel felfüggesztette az MDF tagságát, és megkezdte a kizárási eljárást. A felfüggesztés indoka az volt, hogy Bokros nem a néppárti frakcióhoz csatlakozott az Európai Parlamentben.

Az MDF-es EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppártban benn van a Fidesz, és Szájer József, a fideszes EP-képviselők vezetője még a konzervatív-reformista EP-frakció megalakulása előtt közölte: nem fogják Bokrost meghívni egyetlen ülésükre sem – tehát őt már „eleve kizárták”.

A konzervatívokról ugyanakkor Bokros azt mondta: ez a frakció képes felvállalni az emberi jogok védelmét. A szlovák nyelvtörvényprobléma plenáris EP-ülés elé vitelének konzervatív frakcióbeli támogatását úgy értékelte, hogy a néppártiaktól különvált konzervatív frakció „bebizonyította létjogosultságát, sokkal jobban védi ilyen értelemben a magyar érdekeket is, mint a néppárti frakció”.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a néppárti és a konzervatív EP-frakció között lehetséges az együttműködés, közös érdekek esetén, közös értékek jegyében.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…