2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Két sajtótájékoztató a Kocsonyafesztiválról január 11-én

Délelőtt együttműködési megállapodást írt alá Rózsa Edit, a Kocsonyafesztivál alapító-tulajdonosa és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Délután a Helynekemben a fesztivál új helyszíneiről, a civil védnökökről és a pályázatokról tartottunk sajtótájékoztatót.

A kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el – erre a gondolatra építi ez évi programját a Kocsonyafesztivál, amelynek belföldi díszvendége Szomolya és Gönc ,illetve – a tervek szerint –  Monok és Nyírbátor, külföldi díszvendége pedig  2013 Európa Kulturális Fővárosa, Kassa lesz.

Az idei fesztivál az összefogás fesztiválja lesz.

Rózsa Edit alapító-tulajdonos  úgy véli: egy egészséges, fejlődő nemzet, gazdaság, társadalom alapja az a kulturális közösség, melynek értékes, egyenrangú tagjai vagyunk mindannyian, társadalmi státusztól és anyagi helyzettől függetlenül, mert meggyőződésünk, hogy az anyagi, jövedelmi helyzet nem konzerválhatja gyerekeink jövőjét.

„Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene” írta Heine; a modern táncszínház amerikai megalapítója, Martha Graham pedig azt vallotta: „a tánc a lélek rejtett nyelve”. Az idén e két , szavakon túli nyelv : a tánc, a zene  köré szervezik  a kulturális eseményeket.

Új helyszíneken , összesen 65.000 négyzetméteren zajlik február 22-és 24-e között a 13.miskolci  Kocsonyafesztivál :  a Szemere utcától a Szinvateraszon , a Kandia utcán, az Uitz Béla utcán át egészen a Zenepalotáig , a Szemerekertben, a Városház, a  Kossuth és  az Európa téren, illetve a Művészetek háza és  a Sötétkapu között alakítják ki Európa legnagyobb tánc- és zeneterét.

Rózsa Edit elmondta: a nonprofit, civil esemény célja ímmár 13. éve, hogy Miskolc közképén javítson, erősítse a helyi közösségeket, és a kultúra segítségével lendületet adjon a gazdaságnak. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: a jelenlegi nehézségek a jövőben sem tántorítják el attól, hogy a Kocsonyafesztivál mindenki, a legszerényebb körülmények között élő vendég számára is elérhető legyen, ugyanakkor megőrizze a megalkuvás nélküli minőségre való törekvését ,nonprofit és civil jellegét, közösségépítő szerepét.

Mindezeket szem előtt tartva a fesztivál védnökségére ez évben 100 olyan miskolci civilt  kért fel, akik a teljesítményeik alapján vívták  ki a helyi kis- és nagyobb közösség elismerését és civil emberekként boldogulnak, értek, érnek el sikereket. A védnökségre felkértek közül 14-en részt vettek a tájékoztatón: Zsekov Éva, F.Nagy Zsuzsa, Bodnár Krisztina, Gergely Ilona, Halászné Ráczkevi Anna, Demkó Norbert, Fazekas Csaba, Iván Tamás, Jurcsics Emil, Jurecz László Miklós , Juhász Nagy Balázs,Koleszár Péter, Merényi Dániel,Viszlai József, nomeg a Helynekem vezetője,a házigazda Hankó Vanda , aki szintén védnök, akárcsak Csiszár István, a Borókás Társulatot irányítja. Ő Rézdudásokkal megadta a tájékoztató vidám alaphangulatát, a vendégeket kárpát-medencei népdalokkal fogadta.

Fedor Vilmos, a fesztivál egyik fő szervezője, a Rockmúzeum Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette: tekintettel arra, hogy az idén 40 éves az első magyar rockfesztivál, amelyet a Diósgyőri Stadionan tartottak, az idei Kocsonyafesztiválra meghívják az akkor fellépő zenekarokat, frontembereikkel beszélgetésen vehetnek részt a vendégek a Helynekemben. Az esztendőben  a Rockfesztivál emlékéve kapcsán több rendezvényt is terveznek.

(A védnökök teljes listáját a  www.kocsonyafesztival.hu oldalunkon tesszük közzé hamarosan) .

A Kocsonyafesztivál tulajdonosa, Rózsa Edit és a  szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a legnagyobb magyarországi közösségépítő rendezvény színvonala folyamatosan emelkedjen. A fesztivál  vásárkínálatát több fordulóban választják ki. A szolgáltatók érdeklődése már eddig is a vártnál nagyobb volt. A második fordulóra január 15-ig lehet jelentkezni. A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. Céljuk, hogy  csak a legkiválóbbak vehessenek részt az eseményen, és ajánlhassák  termékeiket, szolgáltatásaikat a miskolciak és a fesztiválra érkező hazai és külföldi vendégek számára.

 

Nagy Korsa Judit

Videó-fotó:Orosz László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…