2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A V4-ek uniós szerepéről és a csoport bővítéséről tárgyaltak az államfők
A V4-ek uniós szerepéről és a csoport bővítéséről tárgyaltak az államfők

A V4-ek uniós szerepéről és a csoport bővítéséről tárgyaltak az államfők

A V4-ek uniós szerepéről és a csoport bővítéséről tárgyaltak az államfőkA visegrádi országok (V4) Európai Unióban játszott szerepét és az országcsoport esetleges bővítésének kérdését vitatták meg pénteken a lengyel tengermelléki Sopotban a négy ország államfői, köztük Sólyom László magyar köztársasági elnök. A V4-ek államfőinek idei kétnapos csúcstalálkozója a gdyniai fogadási ceremónia után a sopoti Sofitel Grand Hotelben plenáris üléssel folytatódott. Sólyom László az ülés után a magyar sajtó jelen lévő képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy az összes elnököt rendkívül foglalkoztatja a német alkotmánybíróság döntése (a parlament uniós ügyekbe való beleszólási jogának erősítéséről), mindenki előadta a saját értelmezését.
 
„Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egyrészt olvastam ezt a döntést, másrészt pedig tegnapelőtt és tegnap Berlinben voltam, ahol mind Horst Köhler elnökkel, mind volt alkotmánybíró kollégáimmal tudtam erről beszélni, és itt megpróbáltam megvilágítani a döntés hátterét, mi az új benne, mi az, ami valóban továbblépés, mi a praktikus jelentősége az egésznek” – mondta a magyar államfő, hozzátéve, hogy a szakmai információ „nagyon elkelt”.

A német alkotmánybíróság júniusi döntésének eleget téve, a Bundestag kedden jelentősen bővítette saját beleszólási jogát az európai uniós szintű döntésekkel kapcsolatban. A karlsruhei taláros testület e törvények elfogadásához kötötte az EU szerkezeti reformjait megtestesítő lisszaboni szerződés német ratifikálását. A felsőház (Bundesrat) szeptember 18-án szavaz a kiegészítő törvényekről, a jóváhagyás ott is biztosnak tűnik.

Mint ismeretes, a lisszaboni szerződést a visegrádi államfők közül ketten, Václav Klaus cseh és Lech Kaczynski lengyel elnök még nem írta alá, mindketten a megismételt írországi népszavazás eredményére várnak.

A másik téma az volt – folytatta Sólyom -, hogy a csúcstalálkozónak szombaton lesz egy vendége, Danilo Türk szlovén elnök személyében. Felmerült a kérdés, hogy vajon a V4-eknek be kell-e zárkózniuk ebbe a négyesbe, vagy van értelme alkalmi bővítéseknek, esetleg egy szerkezeti átalakulásnak. „A fő irányzat az – mondta -, hogy meg kell őrizni a bevált formát, és majd mindig meghívunk olyanokat, akikkel közös platformra tudunk kerülni.”

A plenáris ülés után Lech Kaczynski munkaebédet ad a köztársasági elnökök tiszteletére a Grand Hotel éttermében.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…