2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kulturális örökség napjai: az MTI kapui is megnyílnak a látogatók előtt
Kulturális örökség napjai: az MTI kapui is megnyílnak a látogatók előtt

Kulturális örökség napjai: az MTI kapui is megnyílnak a látogatók előtt

Kulturális örökség napjai: az MTI kapui is megnyílnak a látogatók előttA kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz első ízben csatlakozva szeptember 19-én és 20-án a Magyar Távirati Iroda is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt: a látogatók betekinthetnek a hírügynökségi munka kulisszatitkaiba, de az egyedülálló panorámában is gyönyörködhetnek a Naphegy téri épület tetőteraszáról. A nyílt hétvégén az MTI-be érkező látogatókat a távirati iroda fotósai fogadják, akik az érkezőkről kívánság szerint fényképet is készítenek; az elkészült MTI-s portrékat távozáskor természetesen mindenki magával viheti. A programra előzetes regisztráció nem szükséges; a távirati iroda szombaton 10-18 óra, vasárnap 10-17 óra között várja a látogatókat.
 
Az épület fogadóterében két kiállítás is várja a közönséget. A főporta előtt a távirati iroda fotósainak díjnyertes felvételeiből készül egy mintegy 100 darabos válogatás, s ugyancsak a földszinten régi hírközlési és szerkesztőségi tárgyakból nyílik kamaratárlat. Itt többek között egy ötvenes évek óta megőrzött távírógép, egy harminc esztendős, több kilós riporteri magnó és egy, a nyolcvanas évek elejéről származó Videoton számítógép-terminál idézi fel az idén 128 éves távirati iroda múltját.

Az érdeklődök bejárhatják az épületet is: a 15-30 percenként induló, legfeljebb 10 fős csoportok a menedzsment tagjainak vezetésével bepillanthatnak az elnökség, a csaknem 13 millió történelmi felvételt őrző fotóarchívum, az informatikai és a hírszerkesztési központ szobáiba. A látogatók a 20-25 perces bemutató után – vagy akár a vezetett sétát mellőzve – az üvegépület panorámateraszáról megcsodálhatják a városra nyíló kilátást.

A nyílt hétvégén a közönség az MTI kiadványaihoz – a Kor-képek fotóalbum-sorozathoz, a Ki kicsoda 2009-hez, a Darvas Iván- és a Törőcsik Mari-albumhoz, valamint a Fotós Szem című folyóirathoz – is kedvezményes áron juthat hozzá a földszinti könyvesboltban.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…