2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a Hangony-patak, biztosították Ózd árvízvédelmét

2012. október 26-án fejeződött be a Domaházáról délkeletre eredő Hangony-patak műszaki átadása. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság megbízásából 2012. május 23-a óta tartó, összesen 471 781 385 Ft értékű vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projekt fő célkitűzése az volt, hogy a meder megfelelő vízszállító képességének helyreállításával biztosítsa a belterületek árvízvédelmét.
Ózdon 2010-ből még emlékeznek arra, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék milyen károkat képes okozni, amennyiben a város árvízvédelme szempontjából kiemelkedően fontos Hangony-patak vízgyűjtő területe nem tudja ellátni a feladatát. Ennek oka részben, hogy átfogó rekonstrukciót eddig nem végeztek a patak területén. Így a környék vízkárait súlyosbította, hogy a Hangony medre feltöltődött, iszapossá vált, benőtte a cserje, a nád és a sás, így már nem volt képes megfelelően elvezetni a környék csapadékvizét. A fejlesztés részeként Ózd belterületét érintő 5,5 km-es szakaszon közvetlenül is tapasztalhatják majd a lakosok a beruházás eredményeit.
A helyreállítás keretében a patak alsó, 12,3 km-es szakaszán a bozótokat valamint cserjéket teljesen kiirtották, a medret kitisztították és felújították, valamint kicserélték az elhasználódott műtárgyakat (21 db beeresztő műtárgy). Ezzel együtt olyan új műtárgyakat helyezetek használatba, melyek a jövőben segítenek a patak vízmennyiségét ellenőrizni, és ezáltal lehetőséget biztosítanak a jövőbeni katasztrófák elkerülésére. A megrongálódott burkolat kijavításra került, valamint 4054 m2 területen új mederburkolatot építettek. A most megépült új mederburkolat védelmében kőszórásos védelmet alakítottak ki összesen 5.297 m3 területen.
Ahogy azt már az ózdi lakosok is észrevehették, a projekt keretén belül egy új, az előírásoknak megfelelő gyalogoshíd került megépítésre.
A 2012. november 8-án Ózdon megtartott zárórendezvényen Vasas István, a Vízrendezési- és Társulati Osztály vezetője elmondta, hogy a fejlesztés következtében hosszútávon garantálható a környék árvízvédelme és megőrizhető a környezet ökológiai egyensúlya. A Hangony-patak uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek