2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A nyári ellenőrzés sorozat tapasztalatai Észak-Magyarországon

A nyári ellenőrzés sorozat tapasztalatai Észak-Magyarországon

Lezárult az észak-magyarországi régióban a nyári idegenforgalmi szezonban több hatóság együttműködésével végrehajtott összehangolt ellenőrzés sorozat. Kilenc héten át több mint 100 településen, valamint a főutak mentén 1300 vizsgálatot végeztek.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék területét érintően a nyári kiemelt forgalmú szezonban a NAV adó és vámszerve, a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi, munkaügyi és élelmiszerlánc-biztonságért felelős szerveivel együttműködve az adóelkerülő magatartásformák visszaszorítása érdekében  koordinált cselekvési programot hajtottak végre.

A NAV megyei adó- és vámigazgatóságainak operatív egységei az ellenőrzés sorozatban július és augusztus hónapban fokozottan vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét, teherautók rakományait és azok származási okmányait valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét. Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, valamint a közterületeken, főutak mentén árusító vállalkozások.

A kiemelt időszakban a cél elsődlegesen az adó és járulék-elkerülő magatartásformák feltárása és a feketegazdaság visszaszorítása volt. Az ellenőrzések során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltató jellege is hangsúlyozandó, hiszen az adóelkerülésből származó jogosulatlan piaci előnyök letörése a jogkövető magatartást gyakorló vállalkozások számára segítség a tisztességes piaci versenyben.

A régió sajátosságait, illetve az egyes tevékenységek szezonalitását figyelembe véve helyi szinten az alábbi ágazatokat érintően fokozott jelenléttel lépett fel a hatóság az adóbevételek védelme érdekében:
•    őstermelők, zöldség-gyümölcs kereskedők
•    egészségügyi/egészségmegőrző szolgáltatók
•    szállásadók, fizetővendéglátási szolgáltatást nyújtók
•    háztartási gépjavítók

A vizsgálati tapasztalatok szerint az őstermelők, zöldség-gyümölcs kereskedők körében az átlagosnál több problémát tártunk fel: mindhárom megyében a vizsgált adózók mintegy fele nem adott nyugtát a próbavásárlások alkalmával.
A fizetővendéglátás, szállásadás tekintetében – melyet legszélesebb körben Heves megyében vizsgáltunk – az adózók több mint felénél állapítottuk meg a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását. Emellett az egész szezonban minimális összegeket rögzítettek bevételként, ugyanakkor több alkalommal utasították el a kollégák foglalási szándékát azzal, hogy augusztus hónapra már egyáltalán nincs szabad helyük.

Az ellenőrzések elsődlegesen helyszíni adatgyűjtésre irányultak, ezen belül legnagyobb arányban nyugta- és foglalkoztatotti vizsgálatok, illetve árueredet-ellenőrzések zajlottak , amelynek folyományaként számos esetben utólagos ellenőrzések indítását is beütemeztük.

A vizsgálati tapasztalatok szerint a nyugtaellenőrzések mintegy ötödében az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről, a foglalkoztatotti ellenőrzések negyedénél tárt fel bejelentés nélküli foglalkoztatást a NAV.

Kirívó esetként említhető az egyik hevesi főút menti dinnyeárusnál tapasztalt sorozatos jogsértő magatartás: az alig több mint fél éve működő vállalkozás csak a nyár folyamán négy alkalommal mulasztotta el a nyugtaadást, illetve hasonló esetszámban foglalkoztatott munkavállalókat feketén.

Az őstermelők és zöldség-gyümölcs kereskedők körében végzett árueredet vizsgálatok közül kiemelésre érdemes az a közös akció, melynek keretében a miskolci nagybani piacról a hajnali időpontokban kihajtó teherjárművek rakományait és azok származási okmányait vizsgálták a vám- és pénzügyőri igazgatóság mélységi ellenőrző csoportjával közösen az adóellenőrök. Több vállalkozó semmiféle bizonylatot nem tudott bemutatni a jelentős mennyiségben beszerzett áruk eredetét érintően, ugyanakkor kiderült, hogy a készletet továbbértékesítési célból vásárolták.

Az ellenőrzés sorozatban: 50 millió Ft-ot meghaladó mulasztási bírságot szabtak ki, 9 alkalommal 12 napos üzletbezárás történt, valamint utólagos ellenőrzésekre is sor kerül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal

Heves Megyei Kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…