2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Holdam udvar – civil anyaközpont és családbarát közösségi tér pályázat bemutatása

Holdam udvar – civil anyaközpont és családbarát közösségi tér pályázat bemutatása

A miskolci Holdam Egyesület a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítését célzó Európai Uniós pályázaton nyert összegből újítja meg várandósoknak és kisgyermekeseknek szóló programjait az elkövetkezendő egy évben.
A TÁMOP 5.5.1 projekt célja a társadalom családhoz, gyermekekhez, gyermekvállaláshoz való viszonyának javítása, valamint a családi élettel kapcsolatos negatív attitűdök módosítása. Az egyesület projektjének erőssége, hogy a helyi családok alulról szerveződő közösségének igénye hívta életre. Jelen projektben a már kipróbált, eddig is sikeresen működő szolgáltatásokat terjesztjük ki, a család és hivatás összeegyeztetésének segítését kívánjuk fejleszteni, illetve szakmai szolgáltatásainkat szélesebb körben szeretnénk megismertetni.

Célunk azt a szemléletet népszerűsíteni, hogy a várandósság utáni időszak is lehet aktív az édesanya számára. Támogató közösségi életünkkel ösztönözni, segíteni szeretnénk a gyermekvállalási kedv, a családalapítási hajlandóság növekedését. A miskolci anyáknak, gyermekeiknek, illetve családjaiknak szóló programjainkat e célokhoz igazodva alakítjuk ki.

A klubokkal, tréningekkel, családi közösségi rendezvényekkel a 2012. szeptember 1. és 2013. augusztus 31. közötti időszakban várjuk az érdeklődőket a Holdam udvarban. Programjaink három fő témakör köré szerveződnek.

Az első témakör a családokat támogató gyakorlati szolgáltatások. Ezek körébe tartoznak a hetente jelentkező baba-mama klubok, és a havonta szerveződő szoptatós kör, babahordozó klub, családi egészség klub, szülők klubja és önkéntes anyák klubja. A klubok célja, hogy a kisgyermekesekhez szakértők segítségével közelebb hozzuk a naprakész információkat az őket érintő kérdésekben. Fontos, hogy ne érezzék magukat egyedül a problémáikkal, hanem bátran kérdezzenek, osszák meg nőtársaikkal nehézségeiket, mellyel javíthatjuk közérzetüket, életminőségüket.

A második témakör a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások. Ezek körébe tartoznak a havonta jelentkező Család és Hivatás Klubok, a tanácsadói szolgálat, a pályaorientációs, munkaerő-piaci reintegrációs tréning GYED-en, GYES-en lévő édesanyák számára, családbarát üzleti piknik negyedévente, illetve a Család és Hivatás Konferencia 2013 tavaszán, melyet a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetével közösen szervezünk. Szülés után mindenkiben más-más időpontban érik meg a gondolat, hogy visszatérjen a munka világába. Van, akit visszavárnak korábbi pozíciójába, van, aki különböző okok miatt nem akar visszatérni vagy megszűnik korábbi munkahelye, és van olyan is, aki inkább saját vállalkozásba kezdene. Sokan, sokféle módon gondolkodunk. A modul célja, hogy segítsük, információkkal lássuk el és felkészítsük az édesanyákat a munkaerőpiacra való visszatérésre.

A harmadik témakör a családi közösségi rendezvények csoportja. Míg az első két témakör inkább az édesanyáknak és gyermekeiknek szól, addig ezen rendezvényeinkkel a családokat szólítjuk meg és hívjuk izgalmas programokra. Célunk a családi élet népszerűsítése, a közösségi szemlélet erősítése, illetve a családok szórakoztatása, információval való ellátása.

Októbertől induló, kisgyermekes anyukáknak szóló ingyenes tréningjeink ismertetése

Előbbi programjainkat egészítik ki és teszik teljessé az általunk szervezett családi nevelés tréningek, és foglalkozások. Lesz kötődő nevelés tréning, szülésfelkészítés dúlával, tudatos intim egészségvédelem a családban, vizualitás a családban – azaz a családi identitás megerősítésének vizuális lehetőségei, gyermeknevelési, illetve párokra hangoló, babára hangoló tréningek. Ezekkel a programokkal kiegészíteni, megerősíteni szeretnénk a család szerepét és fontosságát, továbbá lehetőséget kívánunk biztosítani a családok számára, hogy tudatosabban élhessék mindennapjaikat.

Vizuális gyakorlatok a családban – szép fotók, bölcs ajándékok, meghitt emlékezés

Tréningvezető: Tuczai Rita

A tréningen olyan vizuális gyakorlatokkal foglalkozunk, amelyek segítségével látható környezetünket érzékenyebben, személyesebben szervezhetjük. Fotózni tanulunk, hogy családi fényképeink azt és úgy mutassák, ahogy szeretnénk, jobban komponáltak és esztétikusabbak legyenek. Foglalkozunk azzal milyen minimális változtatásokkal tehetjük lakásunkat élhetőbbé, otthonosabbá, minket kifejezőbbé. Megoldásokat keresünk arra, hogyan tudnánk családtörténetünk régi tárgyait, emlékeit beilleszteni az életünkbe. Vizsgáljuk a saját készítésű ajándékok anyagának és technikáinak variációit, a díszítőmotívumok forrásait. Ajándéktervet készítünk, megrendezzük a legszebb csomagolás versenyét, néhány technikát ki is próbálunk. Tanulunk a gyerekek rajzi tevékenységének jelentőségéről, a gyerekrajzok jelentéseiről. Hogyan tudjuk támogatni a gyerekek rajzi tevékenységét a megfelelő rajzeszközök, körülmények és inspiráció biztosításával? Megosztjuk egymással tapasztalatainkat, ötleteinket. Fotókat, képeket és tárgyakat készítünk, előadásokat hallgatunk a kultúra önmagunkat meghatározó és erősítő vizuális lehetőségeiről.

Szülök, szülünk, születünk – szülésfelkészítés dúlával

Tréningvezető: Kolozsi-Koss Judit

A dúla asszonytársi segítőt jelent. Ezen a szülésfelkészítőn a segítség azt jelenti, hogy a szülésről közösen beszélgetünk. A hallott információt együtt dolgozzuk fel, a feltett kérdésekre együtt keressük a válaszokat. A saját válaszaidat. Nem létezik egyetlen jó megoldás, hanem sok jó megoldás van. Gyere, és keresd meg Te is a válaszaidat. Arra, hogy mire vágysz a vajúdáskor, hogyan szeretnél találkozni a babáddal, hogyan szeretnéd Őt gondozni.

A tréning sajátossága, hogy a tematikát a csoportban jelenlevők érdeklődése, kérdései alakítják figyelembe véve a babvárás, a szülés-születés, illetve az azt követő események folyamatát. A tematika (várandósság időszaka, szülés, gyermekágy, szoptatás, kötődő nevelés) mellett nagyon fontos a jelenlevők igényeinek kielégítése. Így a hangsúlyok minden alkalommal máshova helyeződhetnek. A dúla szerepe a szülésfelkészítésben a segítés, aki nem kész tényeket, információkat közöl, hanem segít abban, hogy a várandós megtalálja azt az utat, ami hozzásegíti őt várandósságának, szülésének, anyává válásának mélyebb átélésében. A csoportos szülésfelkészítés különlegessége abban rejlik, hogy a csoportban együtt készülő várandósok kapcsolata olyan szorossá válhat, hogy a későbbiekben egymást segíthetik, támogathatják. Együtt élhetik meg anyaságuk, nőiségük nehézségeit, örömeit, s tapasztalhatják meg a szülésfelkészítőn elsajátítható együttgondolkodás erejét.

Készüljünk együtt a változásra!

Család lettünk! Hangolódjunk egymásra! – kötődő nevelés tréning

Tréningvezető: Kolozsi-Koss Judit

A XXI. századi információ rengetegben gyakran találkozunk egymásnak ellentmondó tanácsokkal a gyermeknevelés kapcsán. Nem csoda, hogy az újdonsült szülők elbizonytalanodnak. Gyakran előfordul az is, hogy más-más tanácsot kapunk a szakembertől, a nagyszülőktől. Ráadásul a szívünk sokszor teljesen mást diktál, mint az eszünk. Hogyan igazodjunk el ennyi iránymutatás között? Oktatóként arra törekszem, hogy mindenki maga találja meg a válaszait a kérdéseire, hiszen minden baba, anya, apa, helyzet egyedi, és ennek megfelelően egyéni utakat kell találnunk.

A kötődő nevelés tanfolyam célja, hogy a tematika mellett (hordozás, szoptatás, éjszakai gondoskodás) szintén teret kap az együtt gondolkodás, az interaktivitás. A tematika feldolgozása a jelenlevők igénye mentén halad, hiszen minden résztvevő a saját kérdéseire keresi a választ. (Jól csinálom? Jót teszek a babának? Jó lesz ez nekem/nekünk is?) A verbalitás mellett fontosak a testi élmények, érzetek, megtapasztalások. Az, hogy milyen érzés megfogni egy kisbabát, vagy milyen az, ha a baba hordozóeszközben a hordozó személyen van. A csoportos alkalmak nagy előnye, hogy segít megláttatni azt, hogy mindannyian másként élünk meg dolgokat, s ezek a dolgok lehetnek jók a maguk másságával együtt is. További előny az is, hogy a csoport résztvevői között megalapozódhat egy hosszú távú, egymást kölcsönösen segítő kapcsolatrendszer.

ANYUKA MUNKÁBAN – pályaorientációs, munkaerőpiaci reintegrációs képzés kisgyerekes édesanyák számára és egyéni tanácsadás

.hogy lerövidüljön az álláskereséssel töltött idő

Tréningvezető: Vargáné Barkóczi Boglárka – Miladies Kft.

GYED/GYES-ről a munka világába való visszatérés önmagában is nagy változás az otthon eltöltött évek után, ráadásul a munkába visszatérő anyák sok esetben álláskeresésre is kényszerülnek. Ezen a helyzeten segítenek a Holdam Egyesület és a Miladies Kft. szeptembertől induló ingyenes szolgáltatásai.

A Holdam Egyesület és a Miladies Kft. szeptembertől havi rendszerességgel, minden hónap harmadik péntek délelőttjén személyes álláskeresési tanácsadással áll az édesanyák rendelkezésére, ahol többek között kompetenciafelméréssel, önéletrajzírással, próbainterjúval segít az álláskeresőknek és azoknak, kik még csak tervezik a visszatérést.

2013 januárjában induló „Anyuka munkában” című pályaorientációs és munkaerőpiaci reintegrációs tréning célja, hogy egy inspiráló kiscsoportos foglalkozás keretein belül kreatív technikák segítségével tanítsa meg az édesanyáknak, hogyan tudják kihangsúlyozni előnyös tulajdonságaikat, akik így jobban tudnak boldogulni – nem csak – a munka világában.

Amikről szó lesz:

az álláskeresés, az önéletrajzírás és az állásinterjúk buktatói,
munkajogi kérdések, munkaerő-piaci áttekintés,
vállalkozásindításhoz kapcsolódó jogi, marketing alapismeretek,
praktikák a munka/tanulás és a család összeegyeztetésére: önismereti, önmotivációs, időgazdálkodási technikák stb.

A nevelés művészet? Hogyan ismerjük meg önmagunkat és gyermekünket

Tréningvezető: Bendász Ildikó

Mi a nevelés? Egy másik ember egészséges fejlődésének elősegítése a születéstől kezdve. Nem könnyű, de szép és felemelő dolog az összes nehézségével, örömével és az állandó belső kérdéseinkkel együtt. Sose tudjuk, hogy jól segítjük-e a gyermekünket az útján haladni és fejlődni, de szeretnénk, ha ez így lenne.

Ezek a gondolatok mindenkiben felmerülnek gyermeke nevelése során, Mindenki előtt vannak saját tapasztalatok és másoktól szerzett minták és tanácsok. Jó recept azonban nincs, mert azt nekünk magunknak kell megkeresni és megtalálni. Hogyan? Erre is sok recept létezik, de egyet azért jó szem előtt tartani, azt, hogy igyekezzünk minél jobban megismerni magunkat, a gyermekünket.

Ezzel a tréninggel szeretnénk néhány ötletet és gyakorlati helyzetet átnézni közösen, hogy jobban megismerhessük a gyermekünket, fejlődésének állomásait, hogy megismerhessük magunkat, saját helyünket, értékünket a nevelésben. Mindezt közösen, egymást segítve, művészeti tevékenységek, szituációs gyakorlatok, pedagógiai és pszichológiai ismeretek együttesében őszinte és vidám légkörben szeretnénk az érdeklődők számára kínálni. A tréningen megismerkedhetünk magunkkal, érzéseinkkel, gondolatainkkal, és ezekben a helyzetekben egymást segítve találhatjuk meg egyéni útjainkat a kommunikációban, a tetteinkben, a saját megérzéseinkben,  hogy a nevelést művészetként is látva, annak mindig újat és jobbat akaró egyre tudatosabb művészei lehessünk.

Intim egészségvédelem és örömteli szexualitásra nevelés a családban – Egészséges intim szokások kialakítása kisgyermekkortól kamaszkorig

Tréningvezető: Kárpáti Timi

Mikor és hogyan segíthetünk gyermekünknek az egészséges nemi öntudat alakulásában?

Mit tegyünk, ha már tünetekkel hívja fel magára a figyelmet az altestünk?

Tréningünk témái felnőtt férfiak, nők és gyermekek számára: az örömteli és biztonságos szexuális életre nevelés kisgyermekkortól kamaszkorig, szexuális egészségünk és belső szerveink védelmét szolgáló helyes szokások kialakítása, a káros vagy ártalmas szokások áthangolása, az alhasi szervek mindennapi egészségvédelme.

A kötetlen, jó hangulatú foglalkozáson ismeretátadás, a szégyen és tabuk oldásának gyakorlatai, és intimtorna gyakorlatok váltják egymást. Semmi kellemetlen nem történik, és nem kell senkinek elmondania, milyen céllal érkezett!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…