2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bírságol a NAV!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal befejezte a 2011. adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallások feldolgozását és ezzel egyidejűleg megkezdte a bevallási kötelezettség teljesítésének vizsgálatát.

A bevallásukat késve – 2012. május 21-e után – benyújtók, illetve a bevallási kötelezettségüket egyáltalán nem teljesítők esetében az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki, legfeljebb 200.000 Ft-ig terjedő összegben. Lényeges, hogy a szankcionálás során az adóhatóság az eset összes körülményeit mérlegelve, a jogsértéssel arányban álló bírságot határoz meg, de arra is van lehetősége, hogy mellőzze a bírság kiszabását.

Amennyiben a magánszemély önhibáján kívül álló ok miatt nem tudta határidőre elkészíteni a bevallását (pl. kórházban volt, külföldön tartózkodott stb.), az akadályoztatás megszűnését követően 15 napon belül a 1153-as nyomtatványon pótolhatja mulasztását. Fontos, hogy a bevallással egyidejűleg a késedelem kimentésére irányuló igazolási kérelmet is be kell nyújtani az akadályoztatás tényét hitelt érdemlően igazoló dokumentumokkal együtt.

Nem szabható ki 2012. november 20-áig mulasztási bírság akkor, ha a magánszemély azért nem tudta határidőre beadni a személyi jövedelemadó bevallását, mert nem álltak rendelkezésére a szükséges igazolások és ezt 2012. május 21-éig be is jelentette az adóhatósághoz. Ez az előzetes bejelentés ugyanakkor nem mentesíti a magánszemélyt az igazolási kérelem bevallással egyidejűleg történő benyújtása alól.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az a magánszemély, aki 2011-ben adóköteles jövedelmet szerzett, de bevallási kötelezettségét még nem teljesítette, minél hamarabb pótolja azt a 1153-as  nyomtatványon, akadályoztatás esetén mellékelve hozzá az igazolási kérelmet és az azt alátámasztó dokumentumokat is.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek