2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A mindennapos testnevelés bevezetése

Ha már fiatal korban sikerül jó irányba formálni a gyerekek sporthoz és egészséghez való viszonyát, az a későbbiekben is jelentős hozadékkal bír az egészségügyi kiadások tekintetében. A mindennapos testnevelés hatására erősödik a gyermekekben a kötelességtudat, hasznosan töltik el szabadidejüket, miközben növekszik bennük a csapatszellem és az egymással való törődés készsége. Elérendő cél az életen át tartó sportolás elterjesztése, a fizikai aktivitás növelése.

A Kormány kiemelt célja, hogy egészséges nemzedékek nőjenek fel Magyarországon. Ezért 2012. szeptember 1-től az első, ötödik és kilencedik évfolyamokon, majd azt követően felmenő rendszerben a többi évfolyamon kerül bevezetésre a heti öt testnevelésóra.
A felmenő rendszerű bevezetés lehetőséget ad arra, hogy a feltételek – úgymint a szakmai továbbképzések, tantárgyi programok, infrastrukturális elemek – fokozatosan biztosítottak legyenek. A program elindításához az Új Széchenyi Terv keretében több európai uniós projekt is segítségül szolgál. Pályázatokon keresztül biztosítható a forrás a tornatermek fejlesztésére, tartalomfejlesztésre és iskolai programok bevezetésére is. A képzésre jelentkező pedagógusoknak térítésmentesen biztosítja a Kormány a részvételt a továbbképzésen. Az alsó tagozaton a tananyag alapjául a Nemzetközi Atlétikai Szövetség számos országban bevezetett gyermek-atlétikai programja szolgál. A részvevő iskolák térítésmentesen jutnak hozzá az Atlétikai Szövetség programjához kifejlesztett eszközparkhoz. Az ehhez szükséges forrásokat a Kormány teremti elő.
A mindennapos testnevelés bevezetésétől a Kormány azzal számol, hogy az egészségügyi kiadások várható csökkenése révén az eddig erre fordított pénzeket egyéb, jóléti intézkedésekre lehet elkölteni csakúgy, mint a népegészségügyi termékdíj esetében.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek