2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A felsőoktatás átalakítása és a 2012-es felvételi eredményei

A felsőoktatás átalakítása és a 2012-es felvételi eredményei

Az új felsőoktatási rendszer kialakításával a Kormány célja, hogy a képzés belső arányainak, szakmai összetételének és minőségi paramétereinek újraszabályozásával a felsőoktatást a gazdasági szféra és a társadalom tényleges igényeihez és jövőbeli céljaihoz igazítsa.

Jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet. Számos alapszak munkaerő-piaci követelmények szempontjából alig hasznosítható végzettséget nyújt. Ennek megváltoztatása érdekében a Kormány új felsőoktatási törvényt alkotott, és a 2012-es felsőoktatási keretszámok meghatározásakor a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú területekre csoportosította az államilag 100 százalékban támogatott felsőoktatási keretszámok többségét.
A felsőoktatáshoz való hozzáférés kiszélesítése érdekében a kabinet létrehozta a meglévő diákhitel-rendszer mellett a Diákhitel II. programot. Az új hitelkonstrukció a diákok képzésének teljes önköltségét biztosítja egy 2 százalékos kamattámogatott hitel révén, így mindenki számára lehetővé válik a jövőben a felsőoktatásban való részvétel. A felsőoktatás nyitottságát az idei felvételi eredmények is igazolják: a jelentkezők közel háromnegyede nyert felvételt valamely felsőoktatási intézménybe. Idén az önköltséges szakokra jelentkezők aránya nőtt, amely azt bizonyítja, hogy a diákok megtérülő befektetésként tekintenek a magyar felsőoktatásra.
A valódi piaci igényeknek megfelelő felsőoktatási rendszer kialakítása révén hosszú évtizedek után végre találkozik a munkaerő kereslet a kínálattal, a képzés színvonala emelkedik, egyúttal az új struktúra minőségi működtetése válik hosszú távon biztosítottá.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek