2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Felkészült értékelemzők a pályázati forrásokért

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a napokban figyelemreméltó elképzelést jelentett be az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében. Az értékelemezés kötelező alkalmazását írnák elő a következő hétéves EU tervezési időszak nagyberuházásaira. A Budapesti Corvinus Egyetemen Iványi Attila Szilárd professzor és Hoffer Ilona docens  az elmúlt húsz évben hallgatók százait képezték ki a most tervezett, igen hatékony eljárásra és több szakkönyvet is publikáltak e témában. Sikeres gyakorlati értékelemző projektmunkákat irányítottak például a Vállalatgazdász és az Econovum Akadémia keretei között, ahol a felnőttképzésben akkreditált értékelemző és minőségbiztosító képesítés is megszerezhető.

A kitűnő elképzelés nemcsak a kiemelt beruházásoknál érdemel támogatást. A 2014-től kezdődő uniós ciklusban óhatatlanul is csökkenő kohéziós alapok forráselosztásában mindenképp segítséget jelenthet ez a tudományterület. Ehhez évente meg kell határozni a különféle – pl. regionális munkahelyteremtés, város rehabilitációs  stb. – igényeket, amelyekre fel kívánják használni a társfinanszírozással keletkező időszaki pénzügyi kereteket.

Várhatóan gondot jelent majd – az esetenként ellentétes érdekviszonyok miatt – az egyedi pályázatok költséghatékony megtervezése is. Az önerős rész előírása a takarékos tervezésre, viszont a teljes pályázati költségigény megállapítása túlméretezésre, illetve tartalékok beépítésére ösztökél. Ígéretes megoldásként az előzetes értékelemzés kötelező elvégzése és dokumentálása kínálkozik. Alkalmazása számottevő mértékben lenne képes kiváltani a 2020-ig terjedő időszak esetlegesen kieső brüsszeli forrásait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…