2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szent István király szobrát avatták Szikszón

Újabb köztéri szobororral gyarapodott Szikszó.  Augusztus 20-án Szent István király szobrát avatták fel ünnepélyes keretek között, amely  Mazúr József, szikszói fafaragó alkotása. A szobrot – amelynek faanyagát Nevelős Barna ,Keresztéte polgármestere, szikszói lokálpatrióta ajánlotta fel- dr Mata István, szikszói római katolikus plébános, Szikszó Város Díszpolgára, avatta, és szentelte.
Az avató ünnepségen, Füzesséri József Szikszó polgármestere köszöntőjében kiemelte: az, aki szobrot állít egy különleges pillanatot él át. Egyszerre van jelen az életében a múlt, a jelen és a jövő.
Beszélt arról is, hogy ebben az évben már a második köztéri szobrot avatják a településen. Úgy véli, egy város rangját az adja, hogyan bánik a közterületeivel. A március 15-én avatott Aba szobor helyéül egy fiatalok által spontán kialakított kis közösségi területet választották. A megépült terecske továbbra is őket szolgálja, de a Szikszón átutazók látványossága is lett egyben.
A Szent István király szobra Szikszó belvárosát vigyázza ezután. Füzesséri József arról szólt, hogy a múlt, a jelen, a jövő üzenetén túl ennek a szobornak archaikus mondanivalója is van a közösség számára. A fa, amiből készült itt a szülőföldön vert gyökeret, hordozva magában az abaúji hegyek ormát, az erdők alját, azt a békét és nyugalmat, ami a mezők virágaiból árad. A szobor alkotója szikszói művész, Mazúr József fafaragó, akinek művészete, tehetsége, energiája, a magyarság és Szikszó története iránti szeretete, alázata, benne van minden vésésben, vonásban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek