2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Tegyünk hitet együtt a Székely Mikó Kollégium mellett!

A Mikó Imre grófról, Erdély Széchenyijéről elnevezett Székely Mikó Kollégium Erdély egyik legfontosabb, legpatinásabb, kimagasló tanulmányi és versenyeredményeket produkáló oktatási intézménye, amely több mint másfél évszázada szolgálja a helyi magyar értelmiség színvonalas képzését. Egy 2012. június 29-i bírósági döntés értelmében azonban az Erdélyi Református Egyházkerületnek vissza kellene adnia a kollégium épületét az állam részére és jogosulatlan használat címén 256 ezer euró kártérítést is kellene fizetnie. Ezen felül a kollégiumot a református egyháznak 2002-ben, egy világos és egyértelmű román kormányhatározat értelmében jogszerűen visszaszolgáltató úgynevezett Restitúciós Bizottság két magyar és egy román tagját fejenként három év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ráadásul a két magyart, Markó Attilát és Marosán Tamást letöltendőre.

A nemrég hatalomra került, nyíltan soviniszta és magyarellenes intézkedéseket hozó román kormány ezzel a lépéssel nem csak az európai normákkal és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló egyezményekkel ment szembe, hanem az előző kormányok rendeleteit és bizonyos bírósági végzéseket is figyelmen kívül hagyott. Tette mindezt azért, hogy ellehetetlenítse, tönkretegye, majd pedig bekebelezze az erdélyi magyar nyelvű oktatás egyik fellegvárát, a Székely Mikó Kollégiumot. Félő, hogy a jelenleg még nem jogerős ítélet precedenst teremthet, amelynek jogerőre emelkedését követően nemcsak leállhatnak a már folyamatban lévő visszaszolgáltatási eljárások, de megkezdődhet a korábban már jogosan visszakapott egyházi ingatlanok tulajdonjogának felülvizsgálata is, ami egyenértékű lenne Erdély magyar nyelvű oktatásának totális tönkretételével.

Egy pillanatig sem szabad hagynunk, hogy a magyar megmaradás zálogaként működő oktatási intézményeinket akár nyíltan, akár burkoltan, de mindenképp igazságtalanul és önkényesen eltulajdonítsák a szomszédos államok kormányai! Emeljük fel hangunkat a román állami önkény ellen és menjünk el minél többen 2012. szeptember 1-jén 12 órakor az Igazság Napjára, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elé vagy a Székelyföldért Társaság által szervezett, 11 órakor kezdődő budapesti tüntetésre a román nagykövetséghez! A rendezvények szervezőivel előzetesen egyeztetve kérem a Jobbik minden tagját, szimpatizánsát és az összes résztvevőt, hogy a demonstrációkra csak magyar vagy székely nemzeti zászlót hozzanak magukkal, tiszteletben tartva ezzel is az ügy pártpolitika feletti kiemelt jelentőségét és hitet téve annak nemessége mellett. Ne engedjük, hogy megfélemlítsenek minket, ne hódoljunk be az önkénynek, álljunk ki együtt erdélyi magyar nemzettestvéreink jogai mellett!

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…