2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ez a Fidesz munkahelyvédelmi programja? Folyamatosak a tömeges elbocsájtások!

Miközben az Orbán-kormány óriásplakátokon hirdeti a munkahelyvédelmet, az adóforintokat pedig fölösleges konzultációs levelek millióinak szétküldözgetésére költi, az országban folyamatosan tömeges létszámleépítések történnek. Csak az elmúlt napokban a Dunaferr 800 fős, a szabolcsi kórházakat működtető Egészségügyi Holding több mint 500 fős, a prémium autómárkák számára üléshuzatokat gyártó Car-Inside pedig két üzeme bezárását és ezzel 300 fős elbocsájtást jelentett be. A cégek földrajzi elhelyezkedéséből látszik, hogy már nem lehet szó regionális nehézségekről, az elbocsájtások oka a gazdasági rendszer, a szabályozás terén keresendő, hiszen a Dunaferr például dinamikusan növekvő bevételei ellenére kényszerül leépítésre.

A Fidesz-kormány elmúlt kétéves, a Jobbik által sokat bírált intézkedéseit, gazdasági melléfogásait, a munkáltatókat sújtó különböző típusú közteheremeléseket nem lehet kompenzálni a szavak és kiadványok szintjén létező munkahelyvédelemmel, „munkahelyteremtő” (?) állami pályázati pénzekkel, vágyak megfogalmazásával. Ha a Fidesz nem látja be, hogy rossz úton jár, hamarosan a még megmaradt, vegetáló magyar cégek is tönkremennek, a külföldiek pedig kivonulnak az előnytelen és kiszámíthatatlanul változó piaci körülmények miatt, így a gazdaság össze fog omlani.

Nem csak a Munka Törvénykönyvének beterjesztése előtt kellett volna megkérdezni a munkáltatókat, cégtulajdonosokat, hanem a gazdasági, adózási vonatkozású törvények, rendeletek beterjesztése előtt – és nem utána – is hasznos lenne kikérni az érintettek véleményét, így jó eséllyel megelőzhetők lennének a versenyszférában tapasztalható tömeges leépítések. Ez lenne az elmúlt két évben a leghasznosabb nemzeti konzultáció és munkahelyvédelmi program!

A Jobbik szerint a hazánkban gyártott, előállított ipari és mezőgazdasági termékek iránti belföldi fizetőképes kereslet megteremtése, külföldi piacok keresése, valamint az élőmunka adó- és járulékterheinek csökkentése a két alapköve a hatékony munkahelyvédelemnek, a növekvő gazdaságnak. Orbán Viktor kormánya erre a célra fordítson milliárdokat, ne fölösleges, manipulatív konzultációkra és hangzatos, de szakmailag annál kétségesebb munkahelyvédelmi kommunikációra!

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…