2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kassai Vízmű látogatása Biotechnológiai optimalizálás a miskolci szennyvíztisztítónál

Ez évtől új, szigorúbb határértékek léptek érvénybe a Miskolci Szennyvíztisztító Telepen. A szigorúbb határértékek betartása érdekében költséghatékony, alacsony beruházási igényű változtatásokra került sor.

A telep tisztítási kapacitásának növelése céljából egy új technikát alkalmazó, un. bioaugmentációs beavatkozás történt, amely során a szennyvíztisztítást végző eleveniszap fajösszetétele módosult. Az új technológia bevezetését megelőzte egy 4 hónapos kísérleti fázis, amely a tisztítási technológia biotechnológiai úton történő optimalizálására irányult.

A technológiai módosításnak, az új technológia alkalmazásának köszönhetően:
•    csökkent a telep villamos energia igénye,
•    csökkent a kezelésre és kiszállításra kerülő szennyvíziszap mennyisége,
•    nőtt a telep tisztítási hatásfoka.

A biológiai úton történt optimalizálás főbb jellemzője, hogy egy 92 féle mikroorganizmus fajt és enzimeket tartalmazó anyagot adagolnak folyamatosan a szennyvíziszaphoz, így annak összetételét megváltoztatják, ezzel csökkentve a környezeti terhelést. E miatt csökken az elektromos energia igény, a kezelésre és kiszállításra kerülő szennyvíziszap mennyisége.

Tegnap délelőtt az új technológiai eljárást a helyszínen tekintették meg a Kelet Szlovákiai Vízmű (Kassa és régiója) és a zsolnai Ipari és Kommunális Szennyvíztisztító vállalat szakemberei. Turzó László, a MIVÍZ Kft. szennyvízüzletág vezetője bemutatta és ismertette a szennyvíztisztító telephelyen használt biotechnológiai optimalizálást, amelynek lényege, hogy a helyben megtalálható baktériumok mellett „izmosabb, erősebb”, ez által hatékonyabb, külső baktérium kultúrákat alkalmaznak a szennyvíziszap kezelésére. A MIVÍZ Kft. a Kelet Szlovákiai Vízmű (Kassa és régiója) és a zsolnai Ipari és Kommunális Szennyvíztisztító vállalat szakembereinek is javasolta a kísérleti fázis bevezetését, hogy értékelni tudják az eredményeket, majd, ha az eredmények megfelelőek – mint ahogy a MIVÍZ szennyvíztelepén azok voltak –, lehet dönteni annak bevezetéséről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek