2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Lift és közvilágítás nélkül tíz emelet magasan

Kazincbarcika – 295 család került lehetetlen helyzetbe azzal, hogy az áramszolgáltató a tegnapi napon 9 barcikai lépcsőházban kikapcsolta a szolgáltatást.

Sem lift, sem lépcsőházi világítás nincs, de a kaputelefon sem működik azokban a lépcsőházakban, ahol a tegnapi napon kikapcsolták az áramot. Az ok prózai: az érintett lakóközösségek jelentős számlatartozást halmoztak fel, ezért került sor a példátlanul drasztikus intézkedésre. Az ügy háttere azonban már korántsem ilyen egyértelmű: a lakók fizettek, a lakásszövetkezetnek van pénze, csak egy peres ügy miatt a számlák rendezése jelenleg nem megoldható.

Fél év „tehetetlenség”

Kilenc darab tízemeletes lakás tartozik ahhoz a lakásszövetkezethez, ami 2011 október tartott tisztújítást a lakók egyöntetű akaratának megfelelően. Megválasztották az új elnököt és az igazgatóság tagjait, majd elindították a változás bejelentést a cégbíróságon, a hivatalos eljárás azonban a mai napig nem történt meg.
– Ennek oka, hogy egy lakó törvényi kifogással élt a változással, illetve annak körülményeivel kapcsolatban – mondta az egyesület választott elnöke Pappné Szalánczy Anna.
– Ez akasztotta meg az ilyenkor szokásos folyamatot. Azóta ebből kifolyólag túlestünk egy rendőrségi és ügyészségi vizsgálaton, a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták és megállapították, hogy nem történt jogsértés. Ám a cégbírósági változás bejegyzés azóta sem történt meg, és nem is igazán tudjuk, hogy most hol és kinél áll az ügy. Napi szinten telefonálgatunk, nyomozunk, érdeklődünk, de még most sincs bíztató információnk – mondta az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.
A lakásszövetkezet vezetői fél éve tehetetlenek, jogszerűen megválasztották őket, de tisztségüket hivatalos formában nem tudják betölteni. Nem férnek hozzá a folyószámlákhoz, az erre befizetett pénzekhez, nem tudják kiegyenlíteni a „közös költségeket”, és múlt október óta tolják maguk előtt ezt az ügyet.

Egy kivétellel meg tudtak egyezni

Látva a problémát az elnök és munkatársai megegyeztek a különböző szolgáltatókkal, hogy a patthelyzet miatt mikor és milyen formában tudják kiegyenlíteni a számlákat, ám az áramszolgáltatóval nem jutottak dűlőre.
A lakásszövetkezet elnöke azt is elmondta, hogy bár a kikapcsolás értesítő 670 000 Ft-ról szólt, a szolgáltatás kikapcsolásakor egy másik 800 000 Ft körüli számlával is „megfejelték” a tartozást, amit igazán nem is tudnak, hogy milyen időszakban és hogyan keletkezett. Miután a régi elnök és igazgatóság elkerülte a hivatalos átadás-átvétel procedúráját, s az elmúlt félévben a változásbejegyzés hiánya miatt jogszerűen nem tudtak működni, így többek között a most átadott számlatartozás hátteréről sincs információjuk – tette hozzá.

A kilencediken kilenc hónaposan

Így aztán igazi patt helyzet alakult ki, aminek levét, maguk a lakók isszák meg. A tízemeletes épületekben rengeteg idős ember él. Azzal, hogy a lift leállt, beszorultak a négy fal közé, hiszen lépcsőzni már nem bírnak. De hasonlóan nehéz a kisgyermekesek és a betegek helyzete is, súlyos tartós beteg, mozgáskorlátozott és az egyik épület legfelső szintjén szülés előtt álló kismama is lakik. Arra nem is mernek gondolni, hogy mi lesz akkor, ha bárkinek gyors orvosi segítségre, mentőre lenne szüksége, vagy esetleg egyéb gond merül fel…
A lakók feldúltak és felháborodtak, mert úgy érzik a kialakult helyzet nem az Ő, de nem is az új lakásszövetkezeti vezetők hibája. Sokkal inkább egy olyan gordiuszi csomó, aminek elvágásáig nagyobb humánumot vártak volna el az áramszolgáltatótól, mert olyan egyedi és különleges problémáról van szó, ami nem fordul elő minden nap. ..

Ezer ember lift nélkül

Miután hétfőn Szitka Péter polgármester tudomására jutott a probléma, több ízben és több szinten is egyeztetett az áramszolgáltató illetékeseivel. Próbált volna egy olyan kompromisszumos megoldást kicsikarni, ami a lakók érdekeit szolgálja. A lakásszövetkezeti elnökkel együtt kihangsúlyozták, hogy nem nem akarnak, hanem önhibájukon nem tudnak fizetni, mert fél éve nincs hozzáférésük a számlákhoz. Garanciákat is bemutattak, ám törekvéseik ennek ellenére nem jártak sikerrel. A szolgáltató csak abban az esetben lett volna hajlandó felfüggeszteni a kikötést, ha az érintett társasházak azonnal rendezik tartozásukat. Erre azonban a már ismertetett okok miatt nem volt mód.
Ezer ember tehát jelenleg lift és lépcsőházi világítás mellett éli mindennapjait hétfő óta. A magasabb szinten lakók közül most többen saját lakásuk rabjai lettek, nem tudnak kimozdulni, a bevásárlást és az egyéb napi ügyeket intézni. Pedig ők fizettek…
Most már csak abban bízhatnak, hogy a szolgáltató, vagy a cégbíróság a kialakult helyzetre való tekintettel méltányosságot gyakorol és így, vagy úgy, de újra lesz áram a lépcsőházakban.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek