2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Nemzetiségi Önkormányzatok Konferenciája

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottsága szervezésében március 21-én az ITC Székházban rendezték meg a Nemzetiségi Önkormányzatok Konferenciáját, melynek célja: a nemzetiségek jogairól szóló törvény rendelkezéseinek, a nemzetiségi önkormányzatok működésének és támogatásának (feladatalapú támogatás) új rendszerének bemutatása volt.

Farkas Félix a Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottság elnöke meghívására a rendezvényen részt vett, Paulik Antal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetiségi Kapcsolatok főosztályának főosztályvezető-helyettese, aki az új nemzetiségi törvény változásairól tartott előadást. Balázs Ildikó, a Wekerle Sándor Alapkezelő Nemzetiségi Támogatások Osztályának osztályvezetője tájékoztatta a résztvevőket a nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásinak lehetőségeiről.  A konferencián részt vett még Szegedi Judit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Társadalmi, Nemzetiségi és Vagyonnyilatkozat Vizsgáló Bizottságának elnöke is.

Ma Magyarország közjogi rendszere teljes megújuláson megy keresztül. Az új nemzetiségi törvény az alaptörvénnyel egy időben lépett hatályba. Az új jogszabály az eddigieknél több jogot biztosít a Magyarországon élő nemzetiségeknek, és megnehezíti a visszaéléseket. A sarkalatos törvény a korábbi, 1993-as jogszabályhoz képest több újítást tartalmaz, és azzal a céllal készült, hogy a nemzetiségek ki tudják teljesíteni kulturális autonómiájukat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az új jogszabály megalkotását többek között azzal indokolta, hogy a jövőben nem a „többség-kisebbség” relációjában akarnak gondolkodni, hanem azokat az értéket akarják kiemelni, amelyekkel a nemzetiségi közösségek kulturális sajátosságaikkal hozzájárulnak Magyarország kultúrájához, az összmagyar kultúrához.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…