2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ittasan hajtott gyorsan a papírok nélküli szlovák sofőr

A közúti közlekedésről szóló törvény elmúlt évi módosításával – az érintett gépjármű visszatartásának alkalmazásával – lehetővé vált a külföldi gyorshajtók tényleges szankcionálása. Legutóbb egy több szabályt is megszegő szlovák rendszámú gépkocsi sofőrje akadt fenn az encsi rendőrök hálóján.

A napokban az Encsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a Határrendészeti Alosztály beosztottaival közös sebességmérést hajtott végre a 3. számú főúton. A kora délutáni órákban a rendőrök egy szlovák rendszámú személygépkocsit állítottak le, amely a megengedett 90 km/óra sebesség helyett 129 km/óra sebességgel közlekedett Miskolc irányába. Az ellenőrzés során a szlovák állampolgárságú 32 éves gépjárművezető nem tudta magát hitel érdemlő módon igazolni és a gépjármű forgalmi okmányait sem tartotta magánál.

A vele szemben alkalmazott légalkoholmérő készülék is úgymond bejelzett, ezért a járőrök a férfit további vizsgálatra előállították.

A sátoraljaújhelyi székhelyű, és a két ország között működő Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyen (KKSZH) keresztül végzett ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a sofőr ugyan rendelkezik vezetői engedéllyel, azonban azt a szlovák hatóság 2012. 05. 14-ig bevonta.

A közlekedési szabályokat és a közutak rendjét figyelmen kívül hagyó szlovák állampolgár ellen az Encsi Rendőrkapitányságon közigazgatási eljárás indult az általa elkövetett jogsértések miatt. Ennek keretében a hatóság visszatartotta az elkövetéshez használt gépjárművet az ittas járművezetés miatt kiszabott bírság befizetéséig.

Információs háttér:

Mint közismert, a közúti közlekedésről szóló törvény 2011. július 1-jétől történt módosításával – az érintett gépjármű visszatartásának alkalmazásával – lehetővé vált a külföldi gyorshajtók tényleges szankcionálása. Így gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, vagy ittas járművezetés esetén a közúti forgalomban történő ellenőrzés alkalmával a rendőrség a járművet a bírság (30.00-300.000 forint), illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig visszatarthatja. Szintén visszatartható a gépjármű, ha az eljáró hatóság a közúti ellenőrzés során megállapítja, hogy a jármű vezetőjének, vagy üzembentartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek