2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Gyalogost gázolt, majd elhagyta a helyszínt

Tavaly decemberben Ózdon un cserbenhagyásos gázolás történt. Az útkereszteződésben gyalogost gázoló és annak könnyebb sérülést okozó járművezető segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről. A szemtanúk elmondása és az ügyben végzett adatgyűjtés eredményeként a közelmúltban a rendőrség beazonosította és elfogja a bűncselekmény elkövetőjét.

Még 2011. december 14-én, délután fél háromkor az Ózd, Brassói út és Sárli út kereszteződésében gázolt el egy gyalogost egy akkor még ismeretlen személy az általa vezetett személygépkocsival. A balesetet követően a gépkocsivezető nem nyújtott tőle elvárható segítséget az elgázolt gyalogosnak, és a helyszínről távozott.

Az ügyben a veszélyhelyzetet előidéző, segítségnyújtásra egyébként is köteles által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, valamint közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás az Ózdi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen.

Az adatgyűjtések során beszerzett rendszámtöredék alapján szóba jöhető gépkocsik vonatkozásában elvégzett telephely ellenőrzéskor megtalálásra került a balesetet okozó, rongálódott gépkocsi, melyet tulajdonosa a balesetet követően eladott.

Újabb adatgyűjtések eredményeként a közelmúltban a rendőrök eljutottak a gépjármű balesetet okozó tulajdonosához, aki az időközben megtörtént kihallgatása során a nyomozóknak részbeni beismerő vallomást tett.

Információs háttér – Büntető Törvénykönyv:

Segítségnyújtás elmulasztása

172. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4) A (3) bekezdés utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

Közúti baleset okozása

187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…