2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Mesterbérlet

2011. december 15. csütörtök 19 óra

Művészetek Háza

Szergej Rahmanyinov: III. (d-moll) zongoraverseny

Ludwig van Beethoven: III. (Esz-dúr)„Eroica” szimfónia

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Zongora: Lilya Zilberstein

Vezényel: Kovács László

 

 

Világklasszis zongoraművésznő és a zongoraverseny-irodalom legfélelmetesebb  „monstruma”

A Miskolci Szimfonikus Zenekar zenei évadának talán legkülönlegesebb koncertjére kerül sor december 15-én a Művészetek Házában. A világhírű zongoraművésznőt, Lilya Zilbersteint, Rahmanyinov III. d-moll zongoraversenyének előadására kérte föl a zenekar. Ezt a művet az orosz zeneszerző amerikai turnéjára írta, hogy ezzel mutassa be páratlan virtuozitását a közönségnek. Mindemellett a mű közismert szárnyaló dallamosságáról, a dús, kifinomult és változatos zenekari hangzásáról, de a laikusok a David Helfgott, ausztrál zongoraművész tragédiáját feldolgozó Ragyogj (Shine, 1996) című játékfilmből is ismerhetik. Scott Hicks filmjében Helfgott a szinte emberfeletti technikát igénylő Rahmanyinov zongoraverseny extatikus eljátszása után idegösszeomlást kap, mire az orvosok eltiltják őt a zongorázástól, s csak évek múlva tud majd újra hangszeréhez nyúlni. A népszerű mesterművet a miskolciak egy kivételes világsztár előadásában hallgathatják meg. A koncert másik felében Beethoven nevezetes művét, a romantika korát elindító III. Esz-dúr Eroica szimfóniáját hallgathatják meg. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényli.

Jegyár: 1600 Ft

Lilya Zilberstein

A moszkvai születésű Lilya Zilberstein világsiker-szériája 1987-ben kezdődött, mikor mindössze 21 évesen elnyerte a tekintélyes Ferruccio Busoni Nemzetközi Zongoraverseny első díját. Pályafutása azóta is töretlen, állt már színpadon az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a Londoni Szimfonikusokkal és a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, valamint a Berlini Filharmonikus Zenekarral, csak hogy a legnagyobbakat említsük. Az ötéves korától zongorázó Lilya 12 évet tanult Ada Traub majd Alexander Satz tanítványaként Moszkvában. 1998 augusztusában elnyerte az Siena-i „Accademia Musicale Chigiana” díjat. Olyan világklasszis művészeket is a díjazottak között találunk mint Gidon Kremer, Anne-Sophie Mutter és Krystian Zimerman. Eddig nyolc lemezfelvételt készített a Deutsche Grammophon számára, melyek között voltak Grieg és Rachmanyinov zongoraversenyek, és Chopin művek is. Az EMI hanglemezkiadó vállalatnál Brahms zongoraszonátáját játszotta lemezre Martha Argerich-el, a Hänssler-Classic-nél pedig Muzio Clementi műveit. A Martha Argerich és Barátai – élőben a Lugano Fesztiválról című lemezen Brahms III. Szonátájánál Maxim Vengerov volt a partnere. A lemez elnyerte a legjobb komolyzenei albumnak és a legjobb kamarazenei előadásnak járó Grammy díjat. Lilya Zilberstein 1990 óta Németországban él, az utóbbi években szólistaként lépett föl Észak-Amerikában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…