2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ne legyen kft. a kulturális intézményekből Miskolcon!

Dr. Simon Gábor az MSZP frakcióvezetője, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján  elhangzott:
Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése novemberi ülésén döntött a város hat kulturális intézményének kft.-vé alakításáról. A döntést semmilyen hatástanulmány nem előzte meg, a közgyűlési vitában és a közgyűlés előtti bizottsági üléseken maga az előterjesztő is elismerte ezt.

Az előterjesztés alá nem támasztott gazdasági előnyöket említett, amelyre azonban mindössze egyetlen példát sikerült említeni, nevezetesen a megnyíló áfa-visszaigénylés lehetőségét. Sajnálatos tény, hogy az előterjesztő még azt sem tudta, hogy az áfa-visszaigénylésre intézményi forma esetén is van törvényi lehetőség.

A közgyűlési vitában felhívtuk a figyelmet, hogy a szakmai anyag előkészítetlen, a kft.-vé alakítást éppen ezért nem tudjuk támogatni. Azt kértük, hogy a döntés meghozatala előtt várjuk meg a parlamenti döntést a jövő évi adójogszabályokról.

Előzetes félelmünk beigazolódott, hiszen a parlament döntött az adójóváírás megszüntetéséről, így az átlagbér, azaz 210 ezer forint alatt mindenkinek csökken a nettó jövedelme. Az Országgyűlés a közszférában – a csökkentés negatív hatásait kivédendő – kompenzációs rendszert kíván bevezetni, amellyel az ígéretek szerint elérnék, hogy a nettó bérek mégse csökkenjenek. Az eddigi információk alapján ez a kompenzáció azonban nem vonatkozna az újonnan létrejött kft.-ben dolgozó közel ezer munkatársra. Ők, míg a munkáltató által fizetett bértömeg nem változna, szinte mindnyájan kevesebbet vinnének haza januártól.

Ez megegyezik a MISEK dolgozók helyzetével, akik közül több mint ezer munkavállalónak 2010. január elejétől csökkent a bére. Kriza Ákos polgármester ugyan többször megígérte a bérkompenzációt, ez azonban januárig visszamenő hatállyal mind a mai napig nem történt meg.

A fentiek alapján felszólítjuk Kriza Ákost, hogy álljon el a kft.-vé alakítások szándékától, vagyis ne csökkentse közel ezer miskolci dolgozó jövedelmét. Ezt most még veszteség elkönyvelése nélkül megteheti.

Ha viszont kitart eredeti átalakítási szándéka mellett, akkor követeljük, hogy a város költségvetésében biztosítsa a dolgozók bérkompenzációjához szükséges összeget!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek