2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Roma stratégiát vitt BAZ- megye Portugáliába

Az Európai Unión belül három szervezet képviseli a középszintű önkormányzatok érdekeit. Ezen három szervezetből az Európai Régiók Gyűlése – AER 33 európai állam 270 középszintű önkormányzatát és 13 interregionális szervezetet tömörít. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, 17 más magyar megyei önkormányzattal együtt 1993 óta tagja az Európai Régiók Gyűlésének. Idén, az AER éves Közgyűlése november 23 – 25 között volt Portugáliában.

Dr. Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, az AER Bürónak magyarországi tagja, aki ebben a minőségében vállalta egy összeurópai roma stratégia előkészítését, előterjesztését. A tervezet kidolgozására a Miskolci Egyetemet kérte fel, ahol dr. Szabó Tóth Kinga igazgató asszony irányításával, szakértők, cigány civil és politikai szervezetek együttműködésével készült el a stratégia.
A stratégiának az a feladata, hogy egy olyan irányvonalat jelöljön ki, mely elfogadható valamennyi érintett régió számára, tekintve, hogy egész Európa érintett a stratégia által kezelni szándékozott kihívásokkal. A határok egyre átjárhatóbbak, bárhol, bármikor jelentkezhetnek olyan gondok, illetve olyan lehetőségek, melyekről eddig azt hittük, hogy csak bizonyos országokra, régiókra jellemzőek.
Az AER Kulturális és Oktatási Bizottsága, Szociális és Egészségügyi Bizottsága, továbbá a kormányzati szerve, a Büró is egyöntetűen elfogadta a dokumentumot. Dr. Mengyi Roland mindezt követően a 270 európai regionális elnökből álló Közgyűlés elé terjesztette az Összeurópai Roma Stratégiát. A Közgyűlés elfogadta és támogatta a stratégiát, további döntése alapján az AER három bizottsága (a fenti kettőn túl az Esélyegyenlőség Állandó Bizottságis) egymás közötti egyeztetések mellett, a stratégia pontjainak végrehajtásán, egy végrehajtásról szóló un Akció Terven fog dolgozni.

Az AER Közgyűlésen részt vett Keith Whitmore, az Európa Tanács Helyi- és Regionális Hatóságok Kongresszusának (CLRAE) elnöke. Megismerve a bemutatott Összeurópai Roma Stratégiát, Whitmore Elnök Úr meghívta Dr. Mengyi Rolandot a december 9-én, Strasburgba, az Európa Tanács által létrehozandó Roma befogadással foglalkozó bizottság alakuló ülésére.

A CLARE elnöke elfogadta és támogatta Dr. Mengyi Rolandnak azt az álláspontját, hogy rendkívül komoly kihívással kell szembenéznünk, és az utolsó órában vagyunk, hogy ezekre megfelelő válaszokat adjunk.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…