2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A fülkeforradalom újabb „sikere”: kétéves csúcson a jegybanki alapkamat

A Fidesz-kormány elhibázott gazdaságpolitikája újabb kudarcot hozott Magyarország számára: kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ez nem csupán az elmúlt két év legmagasabb értékét jelenti, hanem 1,25 százalékkal magasabb a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor érvényes alapkamatnál is. Sajnos a kilátások sem kedvezőek, az alapkamat rövid időn belül valószínűleg ismét emelkedni fog.

Mivel a kamatemelés beépül a hitelekbe, a lépés hátrányosan érinti a forinthitellel rendelkezőket, valamint azokat is, akik megkísérelnének végtörlesztéssel megszabadulni a devizahiteleiktől. A kamatemelés a megdrágult hitelek miatt tovább rontja a magyar vállalkozások régiós versenyképességét is, hiszen az olcsóbb hitelhez jutó külföldi cégek egyoldalú versenyelőnyhöz jutnak a magyar gazdaság szereplőivel szemben.

A Jobbik felszólítja a kormányt, ne folytassa tovább a politikai kommunikációnak alárendelt, a józan észnek ellentmondó gazdaságpolitikáját, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy az Magyarország elszegényedését és régiós leszakadását okozza. Az is nyilvánvaló, hogy az államadósság újratárgyalása és a devizahitelek hitelfelvételkor érvényes árfolyamon történő forintra váltása, azaz a devizahitelben eladósodott magyar családok, vállalkozások és önkormányzatok megmentése nélkül Magyarország nem lesz képes kilábalni a jelenlegi, válságos helyzetből.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…