2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Vége a Kánikulának, jöhet(ne) az enyhülés

Lezárult az APEH társhatóságokkal közösen végrehajtott nyári ellenőrzéssorozata.

Befejeződött a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az észak–magyarországi régió (Borsod, Heves és Nógrád megyék) területét érintően is a nyári kiemelt forgalmú szezonban az APEH, a VPOP, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az ÁNTSZ, a Rendőrség, a Munkaügyi és a Munkavédelmi Felügyelőség, illetve az Mg Szakigazgatási Hivatal ellenőrző szervei által végzett egy hónapos összehangolt ellenőrzéssorozat a Kánikula II.

Az akció keretében a vizsgálatokat végzők az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyekre, a strandokon üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységekre, a jelentősebb rendezvényekre, fesztiválokra és vásárokra koncentráltak. Az operatív egységek fokozottan vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

A három megyében összesen 79 különböző helyszínen több mint 500 vizsgálatot végeztünk. A lefolytatott nyugtaellenőrzések mintegy 13%-ában -döntően adókikerülési célból- az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről, további 22 %-ban egyéb kisebb súlyú mulasztás képezte a megállapítás alapját. A nyugtaadás teljes elmulasztása tekintetében megállapítható, hogy mind a korábbi évekhez képest, mind az elmúlt évi akcióban feltárt mulasztásokhoz képest is javult az adózói fegyelem.  Hozzájárult ehhez az is, hogy ezen akció keretében is éltünk azzal a törvény adta -az adózók önkéntes jogkövetését segítő- lehetőséggel, hogy az első esetben előforduló kisebb súlyú, adminisztrációs hibákból fakadó mulasztások esetén – a szankcionálás helyett – a figyelemfelhívás eszközével éltünk.
A legsúlyosabb jogsértéseket továbbra is a foglalkoztatotti ellenőrzéseknél tapasztaltuk: a vizsgálatok 25 %-át meghaladóan tártunk fel bejelentés nélküli foglalkoztatást, túlnyomórészt AM kiskönyvvel kapcsolatosan. Ugyanakkor itt is elmondható, hogy az előző évi 50 %-ot meghaladó mulasztásokhoz képest az adózási fegyelem javult, melyben az adóhatósági jelenlét mellett az önkéntes jogkövetés erősödése is szerepet játszik.

Kirívó esetekkel mindezek ellenére találkoztak az ellenőreink. Például olyan pénztárgépből kaptak nyugtát, amelyen az adózónak a már 8 éve nem élő adószáma szerepelt és ugyanennek a pénztárgépnek az adómemóriáját később, azért nem tudtuk ellenőrizni, mivel adózó nyilatkozata szerint a pénztárgépet felindultságában földhöz vágta, és kidobta a szemétre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megússza a felelősségre vonást.

Az ellenőrzéssorozat várható számszerű kihatásai régiós szinten: 22 millió Ft-ot meghaladó mulasztási bírság, valamint 51 intézkedés jellegű szankció (jellemzően 12 napos üzletbezárás).

A következő időszakban, a már bejelentett fokozott járulékellenőrzésekhez kapcsolódva, a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek ellenőrzéseire koncentrálunk, melyek során kiemelt figyelmet fordítunk a részmunkaidős, illetve alkalmai munkavállalói kiskönyv alapján történő foglalkoztatás körülményeire.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…