2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Össze kell fogni, hogy távozzon a kormány!

Több mint ezer ember gyűlt össze pénteken este Miskolcon, a Városház téren. Zúgott az „Orbán takarodj!” is.

A demokratikus ellenzék összefogását sürgette a kormány menesztése érdekében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a szocialista párt miskolci demonstrációján pénteken este. A politikus a rendezvényen összegyűlt több mint ezer ember előtt úgy fogalmazott: Orbán Viktor választási ígéreteivel becsapta az országot, a választókat.

Nem javult a közbiztonság, nem nőtt a foglalkoztatás, nehezebb helyzetbe kerültek a nyugdíjasok, a fiatalok egyaránt, különösképpen az észak-kelet magyarországi térségben, amely szociális válság előtt áll – mondta Mesterházy Attila. A szocialista párt vezetője szerint a demokratikus ellenzék összefogására van szükség ahhoz, hogy a kormány távozzon. Mint mondta: Orbán Viktor erős és gazdag Magyarországot ígért, ehelyett az erősebbek és gazdagabbak Magyarországát építi.

Kérdéseire – jobban élnek-e az emberek, nőtt-e a fizetésük, javult-e a közbiztonság, több lett-e a munkahely – a tömeg hangos nemmel válaszolt. Az MSZP elnöke szerint ez nemcsak az északi régióra, hanem az egész országra igaz. Úgy fogalmazott: a Fidesz választási kampányban olyanokat ígért, amelyeket nem tud betartani: nem javult a közbiztonság, nem nőtt a foglalkoztatottság, csökkennek a keresetek. Szóvá tette: a devizahitelesek helyzete reménytelennek tűnik, folyamatosan emelkedik a benzin ára, a gazdaság növekedése helyett a „a gazdagság növekszik”. Mint mondta: a kormány szerinte lemondott több társadalmi csoportról, a szegényekről, az elesettekről, a nyugdíjasokról, a munkanélküliekről és már a középosztályról is.

A szocialista párt mindezek érdekeit is képviseli – mondta a pártelnök, aki szerint a kormány megalázta azokat, akik „véres verejtékkel” dolgoznak mindennapi megélhetésükért.

A demonstráció résztvevői – akik között tábláik alapján voltak budapestiek, ózdiak, szerencsiek, mezőkövesdiek, fótiak és gödiek is – Orbán Viktor nevének említésekor fütyültek és azt skandálták: „Orbán takarodj!”

Mesterházy Attila után Sólyom Dániel egykori szakszervezeti vezető, a Miskolci Idősügyi Tanács nemrégiben leköszönt elnöke szólalt fel, őt Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője követte. A szocialista politikus kijelentette: Orbán Viktor Brüsszelben már megbukott, s reméli, hamarosan eljön az az idő is, amikor demokratikus választásokon Magyarországon is megbukik majd. Orbán Viktor kormánya ugyanis – mint fogalmazott – „Európa szégyene” lett, „gőgös és pöffeszkedő” politikája nem egyeztethető össze az uniós értékrenddel. Igaz ez az Orbán-kormány társadalompolitikájára, igaz ez a gazdaságpolitikájára, igaz ez demokrácia-felfogására. Mint mondta, „Európa értetlenül áll azelőtt”, hogy miközben tombol a válság, addig a magyar kormány „a szegényeket sújtja” a politikájával. A most készülő új Munka törvénykönyve szerinte például „alattvalóként kezeli” a munkavállalót. Hangsúlyozta: Európa elitélte már a magyar médiatörvényt, elitélte „a nép feje felett” hozott új alaptörvényt, s ha az új Munka törvénykönyvét az eddig megismert tartalommal fogadják el, akkor elítéli majd azt is. „Biztos, hogy Európa ebben sem hagyja magára a magyar népet” – jelentette ki.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke hangsúlyozta: a Fidesz csodát tehetett volna ezzel az országgal a megszerzett 2/3-os parlamenti többség birtokában, ám ezzel a lehetőséggel nem élt, sőt, visszaélt. Szerinte a jelenlegi kormányzatnak a hatalom bármi áron való megszerzése, annak megtartása, kevesek kiváltságának fenntartása a fontos, nem pedig az országban élő emberek boldogulásának elősegítése. Mint mondta, az egykulcsos adó bevezetésével, az adójóváírás intézményének megszüntetésével és egyéb intézkedéseivel a gazdagokat, a tehetőseket támogatja ez a kormány, a kiskeresetű, szegény emberek rovására. Manapság már a szegénység, a nyomor, a kiszolgáltatottság és a félelem az úr ebben az országban. Az új Munka törvénykönyvének tervezete is azt üzeni, hogy az embereknek többet kell dolgozniuk, kevesebb pénzért, kevesebb munkavállalói jogokkal. Gúr Nándor figyelmeztetett: a népet nem lehet elhallgattatni, nem lehet büntetlenül szembe menni a „mindennapjaikat tisztességgel élő emberek sokaságával”. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát, hiszen ez a garancia arra, hogy ne csak azt lehessen tenni ebben az országban, „amit kizárólag egy-két ember gondol”.

tuntetes_0923_tomeg2A demonstráció végén a szónokok a színpadon felállították a Munkavállalók asztalát. Ezen az asztalon az új Munka törvénykönyvének tervezetét helyezték el. Azt bárki elolvashatja, véleményezheti, s véleményét be is írhatja a Munkavállalók könyvébe. Az MSZP ígéri, hogy a könyvben szereplő bejegyzésekkel szembesíteni fogja a kormányt a parlamenti vita során, s mindaddig az orruk alá dörgöli a kritikákat, amíg nem hajlandók változtatni álláspontjukon.

A Munkavállalók asztalával a jövő héttől kezdve a miskolci Centrum előtt találkozhatnak a városlakók, munkanapokon, kora délután. MTI-eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek