2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Kutatók Éjszakája – nem csak kutatóknak!

Egy éjszaka a kutatásról, a tudományról, a szórakozásról – szeptember 23-án újra

Hatványozódó siker kísérte az elmúlt években a Miskolci Egyetem Kutatók Éjszakájára összeállított programjait. Szeptember vége közeledik, péntek 23-án pedig az újabb fesztivál. Ez azt jelenti, hogy az egyetem karain, laboratóriumaiban már javában készülnek az oktatók, kutatók, hogy az idén is tudjanak újat mutatni az érdeklődőknek. Újat, izgalmasat, szórakoztatót a tudomány világából. A programsorozat azt sejteti, ezúttal is lesznek meglepetések…
Egyetlen éjszaka mindössze, amikor mindennapjaink jellemzően ismert, de nem feltétlenül értett kémiai-fizikai jelenségeit másként láthatjuk. Lehetőségünk lesz a színfalak mögé nézni a felhőktől a kútfúrásig, a vasárnapi sütőtálban megkelő tésztától a hullámok világáig, a megszelídített villámoktól a motoros gilisztáig. Lángorgona? Robotvezérelt autóverseny? Olajkútfúrás? Térinformatika? Virtuális boncolás? Mind megtehetjük-megtekinthetjük itt! Az éjszakát számos társadalomtudományi és művészeti program is gazdagítja.
Aligha sorolhatnánk itt fel maradéktalanul mindazokat a természettudományi kísérleteket, melyeket közelebbről is megismerhetünk majd itt. Sőt, sokat magunk is kipróbálhatunk!

A tudomány világába tett egyéjszakás kalandunkat külön érdekességek színesítik, teszik még emlékezetesebbé. Ilyen lesz egyebek mellett az egyetem új Newton csillagászati távcsövének felavatása. A nagyközönség pásztázhatja elsőként ezzel a csillagászati távcsővel az égboltot. Ilyen lesz ugyanakkor az idősebb korosztályt is megszólító Kutatók Klubja – nem csak fiataloknak. A Zenepalotában hallható előadások a tavaly is nagy sikerrel zajlott Szépkorúak Akadémiája korábbi programjába engednek betekintést egyebek mellett az univerzumról vagy a halálbüntetésről érdekességek révén.

Mindezek mellett külön élménynek ígérkezik a jogi kar révén a vércseppek nyomába tehető interaktív utazás, mely garantált élményt ígér 14 éven felüli, regisztrált résztvevői számára. Izgalomban, érdekességekben nem lesz hiány tehát.

A Kutatók Éjszakája tehát szeptember 23-án, pénteken délután 5-től Miskolcon, valamint Sárospatakon, a Comenius Főiskolai Kar épületében várja látogatóit. A miskolci helyszínek: Miskolci Egyetem (főépület, díszaula, műhelycsarnok, laboratóriumok, park); belváros (Szinva terasz, Déryné utca, Zenepalota); Avasi Gimnázium; Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium; Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló; Miskolctapolca (Barlangfürdő, BAY-LOGI Intézet). Ezeket a miskolci helyszíneket különleges, ingyenes transzfer buszok kötik össze.

A Kutatók Éjszakája természettudománnyal kapcsolatos programjait „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…