2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság fokozza erőfeszítéseit az erőszakos szélsőségek elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság fokozza erőfeszítéseit az erőszakos szélsőségek elleni küzdelemben

A mai napon Cecilia Malström, az uniós belügyekért felelős biztos útjára indította a radikalizálódás-tudatossági hálózatot, amelynek célja, hogy felvegye a küzdelmet az erőszakos szélsőségekkel. A kezdeményezés támogatja a tagállamoknak az erőszakos radikalizálódás és a terrorista tevékenységek céljából történő toborzás megelőzésére irányuló erőfeszítéseit. A hálózat Unió-szerte összeköttetést teremt a radikalizálódás elleni küzdelemben kulcsszerepet betöltő szereplők – szociális munkások, vallási és ifjúsági vezetők, rendőrök, kutatók és a veszélyeztetett közösségek környezetében dolgozó egyéb személyek – között.

„Az Uniónak fokozottabban fel kell lépnie az erőszakos szélsőségek növekvő fenyegetésével szemben. Ennek szellemében indítjuk ma útjára a radikalizálódás-tudatossági hálózatot azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak a radikalizálódással kapcsolatos tudatosság növelésére, valamint a szélsőséges ideológiák terjesztésének és a szélsőségesek propagandatevékenységének visszaszorítására irányuló erőfeszítéseikhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy a terrorizmus nem köthető egyetlen valláshoz vagy politikai meggyőződéshez, sem pedig egyetlen régióhoz. Az erőszakos szélsőségek elleni küzdelmünknek ezért számításba kell vennie a radikalizálódás megnyilvánulásának különféle mintáit. Annak elismerése is nagyon fontos, hogy gyakran az Unión belüli populista mozgalmak sem mentesek a radikalizálódást tápláló ideológiai töltettől és referenciapontoktól” – nyilatkozta Cecilia Malström, az uniós belügyekért felelős biztos.

A hálózat felavatására Brüsszelben kerül sor, majd azt követően az új hálózat megtartja első munkaértekezletét. Ennek során találkoznak egymással a hálózat első tagjai, valamint a tagállamok, Norvégia és az uniós intézmények képviselői. Az alakuló ülés keretében a résztvevők áttekinthetik, hogy miképpen működhet a radikalizálódás-tudatossági hálózat a leghatékonyabban, illetve eszmét cserélhetnek a hálózat prioritásairól.

A hálózat feladata, hogy azonosítsa a bevált gyakorlatokat és ösztönözze az információ- és tapasztalatcserét az erőszakos szélsőségek különböző területein, így például az internet és a közösségi média szélsőséges propaganda céljaira való felhasználása, illetve az információs és kommunikációs technológiák terroristák általi felhasználása terén. A hálózat arra törekszik, hogy gátat szabjon a radikalizálódásnak, mielőtt az erőszakos szélsőségekhez vezetne.

A hálózat munkájának segítésére internetes fórumot hoznak létre, illetve Európa-szerte konferenciákat rendeznek majd a tapasztalat és a tudás összegyűjtése érdekében, valamint a radikalizálódással és az azzal összefüggő kommunikációs technikákkal kapcsolatos tudatosság növelése céljából. A hálózat bátorítani fogja a hiteles szerepmodelleket és véleményformálókat, hogy a szélsőséges propaganda alternatívájául szolgáló pozitív üzeneteket közvetítsenek. Ezenfelül hozzájárul majd a nemzeti és európai szintű politikai folyamatokhoz, valamint támogatja az Európai Bizottság és a tagállamok munkáját, megfelelő eszközöket biztosítva számukra a terrorizmus megelőzése terén.

Előzmények

2010. november 22-én a Bizottság elfogadta „Az EU belső biztonsági stratégiájának megvalósítása” című dokumentumot (IP/10/1535 és MEMO/10/598). A könnyen terrorizmusba torkolló radikalizálódás megelőzését elsődleges fontosságú feladatként azonosították és bejelentették az uniós radikalizálódás-tudatossági hálózat létrehozását.

Emellett további lépéseket is kilátásba helyeztek, köztük a radikalizálódás megelőzéséről és a terrorizmushoz vezető toborzásról szóló miniszteri konferencia 2012. évi megrendezését.

A Bizottság kiemelkedő szerepet játszik a hálózatban részt vevő valamennyi szereplő munkájának összehangolása és megkönnyítése terén. A Bizottság rendelkezésre bocsátja majd a radikalizálódás-tudatossági hálózat platformjának és titkárságának felállításához, valamint a hálózat működéséhez szükséges eszközöket. Négy év alatt több mint 20 millió euróval támogatja a projektet a tagállamoknak nyújtott közvetlen támogatás formájában, illetve különböző projektek finanszírozása révén.

A radikalizálódás-tudatossági hálózat egyfajta „hálózatok hálózataként” magában foglalja majd a radikalizálódás megelőzésével kapcsolatos kérdésekben konkrét és gyakorlati jelleggel közreműködő csoportokat, szövetségeket és platformokat. A tevékenységüket különböző csoportokba – így többek között a politikaformálók, bűnüldözési és biztonsági tisztviselők, ügyészek, helyi hatóságok, tudósok, helyszíni szakértők és civil társadalmi szervezetek csoportjaiba – szerveződve végzik majd, ideértve az áldozatok csoportjait is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek