2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

IM a miskolci szennyléről kontra PH válasza

Igazságügyi minisztérium is állást foglalt Miskolcon történő utcára folyó szennylé ügyben.

Részletek:

Kormányhivatal B-HAT/246-18/2011 ikt. Sz. végzésében https://acrobat.com/app.html#d=a0HDnpxOh-l5HtKQ4tBnCQ 2011.-ben immár ötödik alkalommal kötelezi eljárás lefolytatására Miskolc Jegyzőjét a Bábonyi Bércen történő szabálytalan szennyvízelhelyezés tárgyában.

Mint ismeretes Miskolc Bábonyi Bércen (is) utcára folyik a szennylé és szabálytalanul szikkasztják a szennyvizet nagyszámban az ott élő lakosok ezzel fertőzésveszélyes és járványveszélyes állapotokat idézve elő.

Miskolc jegyzője semmitmondó indokok alapján jogszabálysértően egyszerűen megszünteti az eljárásokat, annak ellenére, hogy előírások alapján kötelessége lenne intézkedni a kormányhivatal szerint is.

Ezért a kormányhivatal új eljárást rendelt el, melyben osztja az igazságügyi minisztérium azon véleményét, hogy

„ a 21/2009 (VI.30) önkormányzati rendelet (kibocsájtó köteles egyedi szennyvízgyűjtőt építeni a szennyvíz gyűjtésére) megalapozza a folyékony hulladékot szabálytalanul kezelő lakosok ellen a hatósági intézkedéseket. „

Kormányhivatal megállapította, hogy a bejelentéseket követően történő hatósági ellenőrzések alkalmával, amikor a jegyző megállapítja, hogy jogsértés történik, úgy hivatalból kell intézkednie.
Ezért Miskolc jegyzőjének ellenőrzést követően a szükséges intézkedéseket meg kell tennie, áll a határozatban. Azért, hogy az alkotmányos alapjogok a tiszta egészséges biztonságos környezethez való jog érvényesüljön.
Szemes István elnök
Települések Megmaradásáért Egyesület

A Polgármesteri Hivatal válasza:

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2011.augusztus 11-i levelében értesítette az Önkormányzatot, hogy hulladékgazdálkodási kötelezettségének teljesítése miatt hivatalból eljárást indított. A Felügyelőség tehát nem kötelezte az Önkormányzatot, hanem a lakossági bejelentésre tett helyszíni vizsgálat jegyzőkönyvét küldte meg, amelyben értesítette az Önkormányzatot a közterületi illegális szemételhelyezésekről.

Az értesítés tárgya a város egyes közterületein – Hideg-sor, Teleky-sor, Számozott utcák, Tetemvár és környéke, Lyukóvölgy – Elnök és Nehéz utcák közterületein lerakott hulladékra vonatkozó hulladékgazdálkodási kötelezettségeinek vizsgálata. Az Önkormányzat az értesítésben foglaltakat a megadott helyszíneken felülvizsgálta és megrendelte a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-től az illegális hulladékok elszállítását. A szemétgyűjtés jelenleg 3 helyszínen: a Tetemvár, a Számozott utcák és a Hideg sor alatti közterületi részeken zajlik. Az összes helyszín kitakarításának befejezési határideje 2011. szeptember 15.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…