2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Kétszáz millió a könyvtárra

Országos és helyi elektronikus könyvtári szolgáltatások fejlesztése zajlott a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumában csaknem 200 milliós európai uniós támogatásból. Ennek eredményeként több országos könyvtári adatbázis összehangolására, oktatástörténeti és szemantikai webportálok létrehozására, valamint nagy mennyiségű könyvtári dokumentum adatbevitelére nyílt lehetőség.

A Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum legfontosabb feladata, hogy az egyetem oktatási és kutatási tevékenységét magas szintű könyvtári szolgáltatásokkal támogassa, és emellett az országos könyvtári rendszer részeként regionális, illetve országos feladatokat is ellásson. Ennek jegyében kiemelt pontja volt a pályázat által támogatott fejlesztéseknek a minőségi oktatás, a formális oktatáson kívüli képzés és tanulás könyvtári támogatásának fejlesztése.  
A Miskolci Egyetem könyvtára 2002 óta építi a Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisát (MATARKA). Országos együttműködés keretében lehetővé teszi, hogy a hazánkban és a környező országok magyar nyelvterületein kiadott, túlnyomórészt magyar nyelvű szakfolyóiratok tartalomjegyzékei bárki számára szabadon kereshetővé váljanak az interneten. Az „Országos és helyi elektronikus könyvtári szolgáltatások fejlesztése a Miskolci Egyetemen az oktatás − képzés és az élethosszig tartó tanulás támogatása érdekében” (TÁMOP-3.2.4-08/2-2009-0005) című európai uniós pályázat keretében elnyert csaknem 200 millió forint lehetőséget adott a MATARKA szolgáltatásainak fejlesztésére, bővítésére. Jelenleg a kereshető cikkek száma 1.300.000, a projekt kapcsán 600.000-rel bővült. Megvalósult három hasonló országos könyvtári adatbázis − az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA), a Humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa (HUMANUS) és a MATARKA − közös felületen való kereshetősége is.
A pályázat részeként a könyvtár kiépítette és bevezette az MSZ EN ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszert és megszerezte ennek tanúsítványát, így a 2008-ban, hazánkban elsőként Felsőoktatási Minőségi Díjat nyert Miskolci Egyetem most már minősített könyvtárral várja hallgatóit.
A könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya kezdeményezésére tematikus egyetemi és oktatástörténeti webportálok létrehozására is sor került. Ilyen például a „Miskolci oktatástörténeti webportál”, amin keresztül az egyetemmel kapcsolatos sajtóanyagok az interneten is hozzáférhetővé váltak. Intézményünkben a sajtófigyelés 1964-től folyamatos, s most ez a teljes anyag kutathatóvá vált. A portál különlegessége, hogy nemcsak a címekben lehet keresni, hanem a cikkek teljes szövegében is.
A könyvtár néhány korábbi kiállítása most már virtuálisan is megtekinthető. Ezek közül legjelentősebb az ’56-os kiállítás digitalizált változata: http://muzeum.uni-miskolc.hu/kiallitas/1956/. A képekre kattintva jól kivehetővé válnak a tablók részletei, sőt, akár a korabeli filmhíradók anyagába is betekinthetünk.
A Miskolci Egyetem központi könyvtára a régió legnagyobb információs központjaként kiemelten kezeli a könyvtári szolgáltatások népszerűsítést, valamint a könyvtárhasználatra irányuló digitális és információkeresési lehetőségek fejlesztését. Ezért a miskolci Avasi Gimnáziummal és az Andrássy Gyula Szakközépiskolával együttműködve megismertettük a középiskolás diákokat a felsőoktatásban elérhető digitális és információkeresési módszerekkel, ezzel járulva hozzá az információs írástudás magasabb szintre emeléséhez. Az előbb említett iskolák diákjainak három olvasás-népszerűsítő irodalmi rendezvényt is szerveztünk, ennek keretében vendégünk volt Für Anikó, Lukács Sándor színművészek és Varró Dániel költő, műfordító.
Az elnyert támogatás lehetőséget teremtett a könyvtár bútorzatának, olvasóterének korszerűsítésére is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…