2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tiltakozások – Vidéken is tüntettek a szakszervezetek

Tiltakozások – Vidéken is tüntettek a szakszervezetek

Autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott délután három órától négy szakszervezeti szövetség egyidőben 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntettek azt követelve a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett tüntetésen Debrecenben 101, szakszervezeti zászlókkal, magyar nemzeti lobogókkal, léggömbökkel feldíszített személygépkocsival vonultak fel az országos demonstráció részeként az autós tüntetésen.

Tóth Dezső, az MSZOSZ hajdú-bihari területi képviselője az MTI-nek a elmondta: a megye számos településéről érkeztek résztvevők, hogy tiltakozzanak a kormánynak a munkavállalókat hátrányosan érintő döntései ellen. A menet a debreceni Főnix csarnok parkolójábólindult, s rendőri biztosítással haladt végig a városon, több kereszteződésben hatalmas dugókat okozva. Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint az autósok türelmesen vették tudomásul a hosszabb várakozást. A demonstrálók között egy-két bohóc maszkot viselő személyt is látott az MTI tudósítója.

Zalaegerszegen
mintegy negyed órás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás a belvárosban. Szalai Géza, az MSZOSZ helyi szervezője az MTI-nek elmondta: az előzetes jelentkezésekhez képest csaknem kétszer annyian, mintegy 120 járművel vettek részt a demonstráción, amelyhez olyan szakszervezetek is csatlakoztak – köztük a Liga -, amelyek korábban nem jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozó rendezvényen.

Hozzátette: a négy szervező szakszervezeti szövetség mellett olaj- és energiaipari tömörülések, vasutas és volános dolgozók, de honvédségi és rendőrségi szakszervezetek is jelen voltak az akción. A tiltakozó felvonulók főként Zalaegerszegről és Nagykanizsáról érkeztek, de a megye más települései is képviseltették magukat.

Kecskeméten mintegy ötven személygépkocsi vett részt az autós demonstráción; a város szélén lévő áruház parkolójából rendőri felvezetéssel indultak az autók a város központja felé.

Sárosi Péter, az MSZOSZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének vezetője az MTI-nek elmondta: csütörtökön reggelig 55 személygépkocsi, valamivel több mint száz személy jelezte részvételét a demonstráción. Az MTI kérdésére elmondta: a gyülekezés helyén, majd a gépkocsi oszlopban megjelent MSZP-s helyi politikusok magánemberként voltak jelen. Az áruház parkolójában, a gyülekezés helyszínén több helyi szocialista politikus – közöttük Király József, az MSZP helyi szervezetének elnöke – is megjelent.

Kaposváron a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) által meghirdetett forgalomlassító demonstráción 28 gépjárművel mintegy félszázan vettek részt csütörtök délután. Ezzel egy időben a belvárosban, az Európa parkban valamivel több mint 300-an gyűltek össze a MSZOSZ szervezte tiltakozó megmozdulásra.

A járműkonvoj rendőri felvezetéssel dudálva, több autón transzparensekkel, két kört tett meg Kaposvár belvárosában. Az Európa parkban az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, kifejtve, hogy nem értenek egyet a kormánynak a szakszervezetek megkerülő, a munkavállalókat sújtó intézkedéseivel.

Nyíregyházán a Rákóczi útról indult az MSZOSZ helyi szervezete által szervezett, autós felvonulással egybekötött demonstráció. A több mint hatvan autó konvojban, rendőrségi felvezetés mellett a belvároson keresztül érkezett meg a Búza térre. A sofőrök dudálással, illetve az autókra helyezett zászlókkal igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét. A mintegy nyolcvan tüntető a téren békésen, csendesen beszélgetve demonstrált.
Miskolcon mintegy ezren demonstráltak csütörtökön este a kormány megszorító intézkedései miatt

Markovics Tamás, az MSZOSZ megyei képviseletének vezetője az MTI kérdésére sikeresnek nevezte a figyelemfelhívó tüntetést, s mint fogalmazott, Nyíregyháza életében szokatlan dolgot vitt véghez a szervezet.

Miskolcon mintegy ezren demonstráltak csütörtökön este a kormány megszorító intézkedései miatt. A városháza és a megyeháza között vasutasok, pedagógusok, vasasok, és más szakmát művelők gyűltek össze az MSZOSZ, az Autunóm Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közösen szervezett demonstrációjára, síppal, kereplővel, dudával, bekiabálásokkal adtak hangot annak, hogy nem értenek egyet a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetésével, a Munka Törvénykönyv átalakításával, nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakításával.

Tatabányán városközpontban 300 ember jelent meg a szakszervezetek által szervezett nagygyűlésen. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy a párbeszéd teljes hiánya a legnagyobb baj. Követeljük, hogy még a kormány döntései előtt, azonnal kezdődjenek tárgyalások az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő kérdésekben – mondta. A szakszervezeti vezető hozzátette, minden törvényes eszközzel folytatják a tiltakozásokat és kiemelte a törvényes jelzőt, mert, mint mondta, “a kormány rendszeresen és folyamatosan átlépi a jogállami kereteket, majd visszamenőleg csinál magának törvényt”. A tüntetők követeléseiket tartalmazó petíciót adtak át a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal képviselőjének. A 300 fős tömegben párt-zászlókkal felszerelkezve 15-20 fős csoportot alkottak a Jobbik tagjai, köztük Vágó Sebestyén, országgyűlési képviselő.

Salgótarjánban 41 autóval vonultak végig a városon a figyelemfelhívó demonstráció résztvevői. A rendőri felvezetéssel haladó konvoj első autójából kihangosítóba olvasták folyamatosan a szakszervezetek követeléseit.

– MTI –

MTI Fotó: Vajda János

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…