2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

„Partnerséget építünk”

A „Közös Értékeink”, Európai Unió által támogatott, Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló regionális magazinműsor projektismertető sajtótájékoztatóját tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szász termében. Egyúttal ünnepélyesen aláírták a partnerségi megállapodást.

A „Közös értékeink” címet viselő, határon átnyúló médiaprojekt felvidéki és magyarországi Televíziós Társaságok közös műsorcseréjét teszi lehetővé egy éven keresztül.

A projekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet felügyeletével zajlik.

A médiaprogram része a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013-nak.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg 468.972 Euro támogatással.

Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a projekt célja, hogy erősítse a szlovák-magyar kapcsolatokat, a térség gazdasági versenyképességét és felzárkózását a turizmusban és a gazdaságban, valamint bemutassa közös kulturális értékeinket határon innen és túl.

Emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági stratégiája tartalmazza a határ-menti együttműködést is, hiszen, mint fogalmazott: nemcsak az utak kötik össze a két térséget, hanem a közös hagyományok is.

Mint mondta: a médiaprojekt komoly technikai és szakmai együttműködést kíván. A partnerek saját térségükben forgatott kisfilmeket készítenek, ezeket a projekt vezető partnere, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet begyűjti, lektorálja, összeállítja és szlovák nyelvre való feliratozás után, visszaküldi a heti 1 órás adásokat a projektben résztvevő televízióknak, amelyek ezt követően hetente sugározzák az elkészített adást.

Budai Erzsébet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet igazgatója az eddigi tapasztalatok alapján kifejtette: fontos, hogy minél jobban megismerjék egymást a két térség lakói, minél többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, hagyományairól, szokásairól és értékeiről. Ez a médiaprojekt erre kínál kiváló lehetőséget.

Harnócz Sándor, a projekt vezetője ismertette: a program egy éven keresztül zajlik, majd további négy év a kifutási ideje. A projektben részt vesz a királyhelmeci, szepsi, rozsnyói és rimaszombati városi televízió Felvidékről, míg Magyarországról a Sátoraljaújhelyi Zemplén Televízió, az Ózdi Televízió, valamint a Putnoki Városi Televízió és a Kazincbarcikai Diák Tv működik közre. Az adás természetesen Miskolcon és vonzáskörzetében is látható kábelhálózaton.

A partnerek a műsorok készítése során kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a határ-menti területek erősebb gazdasági és szociális integrációjára, a térség gazdasági versenyképességének erősítésére, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelésére, a környezet -és természetvédelemre a határ menti térségben, és a természeti értékek védelmére.

Riz Gábor elmondta azt is: a projekt partnerei a közös célok megvalósítása érdekében közönségtalálkozókat, workshopokat és konferenciákat szerveznek a tényleges médiamunkán kívül.

A kommunikációs tevékenység másik fontos pillére a projekt számára létrehozott weboldal, amelyen a kiadvány adatai mellett a rendezvényekkel kapcsolatos aktuális információk is megtalálhatók.

A kommunikációs tevékenység harmadik csatornáját azok az üzenetek képezik, amelyeket a programokkal kapcsolatban a helyi és regionális sajtóorgánumokhoz juttatnak el a partnerek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

„Lopott idő”
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót ellenőriztek, amikben a sofőrök távirány…