2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Zászló kiállítás Miskolc belvárosában

Múzeumok éjszakája – 1.    MŰVÉSZ-ZÁSZLÓ KIÁLLÍTÁS
Déryné utca
Kurátor: Aranyosi Zsuzsa iparművész
Kortárs iparművészeti alkotásokkal, művészi zászlókkal lobogóztuk fel a Déryné utcát, immár harmadik alkalommal öltöztettük ünneplőbe a belvárost. A textilművészet örömmel fedezi fel ennek a hagyományos műfajnak a lehetőségeit. A textilművészek szellemes kísérletekkel, újszerű anyaghasználattal, formákkal, finom, női kézművességgel teremtenek meghatározó erejű látványt.
A zászlók,  kikerülve a kiállítóteremből, a múzeumból teljesítik a művészet alapvető célját: új médiumként közvetlen kapcsolatot teremtenek az utca emberével, nagyvárosi ikonok, melyek játékos komolyságukkal figyelmet követelnek. Tíz professzionális textilművész kéri a közterek, az utca emberének figyelmét:
Aranyosi Zsuzsa, Bányász Judit, Bráda Judit, Doromby Máris, Fóris Katalin, Harmati Hedvig, Latin Anna, Nyíri Katalin, Papp Anett, Szűcs Blanka

Megnyitó időpontja: 2011. június 18. szombat, 18.30 óra
Helye: Színháztörténeti és Színészmúzeum előtt a Déryné utcában

2.    ZÁSZLÓALJ – Kortárs Miskolci Zászló Kiállítás
Kandia-köz
Kurátor: Urbán Tibor képzőművész

„A zászlóalj több századból álló szárazföldi katonai egység.” A művészetben árnyaltabb jelentéssel bír a szó: önállóan és kis kötelékben működő egységet jelent –jelen esetben tíz meghívott miskolci művészt:
Dunai Beáta, Drozsnyik István, Csabai Renátó, Kavecsánszki Gyula DLA, Lukács Róbert, Pálfalusi Attila, Pataki János, Seres László, Sütő Róbert, Urbán Tibor
A munkájuk alapja egy előkészített banner, amelyen az alkotók fekete-fehér önarcképe és piros színnel írt keresztneve szerepel. A képzőművészeti átdolgozás csak a portré környezetében történik, így a személyes önkép kétszeresen is egyedivé válik. A név és a fotó bemutat, de az alkotás folyamata egy új virtuális személy születését eredményezi. A keresztnév valamit sejtet, ugyanakkor a maszkírozott fotó egy új egységbe, egy közös szellemi kötelékbe tereli valamennyi művészt.
A csoport és a munkák száma az utca emberének alkotó kedvével is növekedhet, ők nem a saját portréjukat, hanem egy klasszikus (!) arcot, valamennyiünk elhagyott vagy felvett képzeletbeli arcát dolgozhatják át.                                                                                                     

A zászlókiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
Megtekinthető: 2011. június 18 – augusztus 28. között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek