2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A Kikelet Közi Tagóvoda is egyházi fenntartásban működik tovább Kazincbarcikán

Miskolc, Felsőzsolca és Rakaszend után Kazincbarcikán is óvodát alapít a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus. Az erről szóló megállapodást hétfőn délelőtt írta alá Kocsis Fülöp apostoli kormányzó és Szitka Péter polgármester.

A megállapodás értelmében a Kikelet Közi Tagóvoda épületét 2011. augusztus 01-jétől 2031. július 31-ig térítésmentesen használhatja a görög katolikus egyház és ott óvodai nevelőmunkát végezhet. A közel 100 férőhelyes óvoda jelenleg a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeként működik, a jövőben viszont már a görög katolikus exarchátus tölti meg tartalommal és gyermekekkel az épületet.
A szerződés aláírását követően Szitka Péter polgármester így fogalmazott:
– 5-6 évvel ezelőtt beszélgettünk először arról, hogy a görög katolikusok szívesen működtetnének egy óvodát a városban. A téma az elmúlt években szinte folyamatosan napirenden volt, majd a tavalyi esztendőben ezek a törekvések felerősödtek, ma pedig már a szerződést is aláírtuk. Ahogy az általános iskola esetében, most is azt mondom, ez a lépés fontos mérföldkő a város életében. Saját nevelési rendszerünk színesedik azáltal, hogy egyházi kézbe kerül az óvoda, ahol kicsit más formában és értékek mentén, de nem hermetikusan elzárva folyik majd a munka, a kicsik lelki és egyéb nevelése – mondta Szitka Péter.
Az előkészítésben és a lebonyolításban nagyon fontos szerepet vállalt a helyi görög katolikus parókus, Dr. Janka Gábor.
– Én is történelminek nevezném ezt a pillanatot, amikor aláírásunkkal is szentesíthettük a szerződést. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az óvoda működtetését illetően nagyon számítunk a jelenlegi vezetésre és a pedagógusok azon részére, akiknek alkalmazását a jogszabály is megengedi. Ahogy püspök úr is említette: nyitunk egy új óvodát, ahol lelkiségünknek megfelelően alakítjuk ki a pedagógiai programot és bízunk abban, hogy ezáltal színesebbé és gazdagabbá válik Kazincbarcika – mondta Dr. Janka Gábor.

A szerződés aláírását követően egy kötetlen beszélgetés során egyeztették a felek a további teendőket, melyen Klimon István alpolgármester, Untenerné Márton Ágnes Intézményirányító Osztályvezető és Dr. Kaulics László általános helynök vettek még részt. Valamennyien egyetértettek és megállapodtak abban, hogy az intézmény indítása és működtetése során felmerülő kérdésekben folyamatosan egyeztetnek majd a jövőben.
G.J.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…