2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Újra NYÁR, újra DIÁKMUNKA!

A nyári tanítási szünet idejének közeledtével évről évre előkerül a diákok nyári munkavállalása és annak veszélyei. Az elmúlt évben a gazdaság stagnálása nem segítette elő a háztartások fellendülését újra felszabadítva a családok diák tagjait a nyári munkavállalás „kényszere” alól.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerő piacra egyre nagyobb számban lépő diák munkavállalókra továbbra is a tájékozatlanság és főleg a tapasztalatlanság a jellemző. Bár az Internet egyre nagyobb mértékű térhódításának köszönhetően hozzájutnak a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz, viszont a munkavállalás veszélyei ismeretlenek maradnak számukra. Ezért a TÁJÉKOZTATÁS újra aktuális feladattá lép elő. A „trükköző” munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek a tapasztalatlan munkavállalókra.   
A diákok számára munkavállaláskor az elsődleges cél a saját tanulmányaik finanszírozásához, szükségleteik kielégítéséhez szükséges anyagiak előteremtése. Ezért nyári szünet kezdetekor nem a pihenés, a szórakozás az elsődleges számukra, hanem az intenzív munkakeresés. Egyesek a szülők által is használt „jól bevált” csatornákon kezdik az álláskeresést. A rájuk leselkedő első számú veszély a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás. Az egyszerűnek tűnő, számukra magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. A „trükköző” munkáltatók nem kötnek a munkavállalóikkal munkaszerződést és a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt munkavállaló, hogy semmilyen bért nem fizetnek számára az elvégzett munka után.
Ezért a lehető legfontosabb, hogy bármilyen munkát is vállalnak, semmi esetre sem kezdjék el a munka elvégzését anélkül, hogy ne kötöttek volna munkaszerződést. A munkaszerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a a pontos munkafeladatokat, annak helyszínét, idejét és a munka elvégzéséért járó munkabért  és az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást. A visszaélések elkerülése érdekében mindenképp a szervezett körülmények közötti (Iskolaszövetkezeten keresztüli) munkavállalás a megoldás minden diák számára.
Az ISKOLASZÖVETKEZETEK nem csak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak számukra munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is, és ebből kifolyólag lehetőségük nyílik arra, hogy a szabadidejüknek megfelelően tudnak munkát vállalni, akár egy napra is. Nem kell megküzdeniük a munkakeresés gyötrelmeivel, mert az ISKOLASZÖVETKEZETEK felkutatják helyettük a munkalehetőségeket és a munka elvállalásakor, szintén az ISKOLASZÖVETKEZET köt velük munkaszerződést. Megtartják számukra a balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást, melynek anyagát a munkaszerződés mellékleteként megkapják. Ebben az esetben biztos lehet abban, hogy amennyiben az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését BIZTOSAN meg fogja kapni. A bérkifizetés rendszerint saját bankszámlára történő átutalással valósul meg.
ADIÁKMUNKA nem csupán a nyári munkavállalásról és pénzszerzésről szól.
A tanulmányaik befejeztével először fognak szembesülni azzal a problémával, hogy minden jó állás betöltésének elengedhetetlen feltétele a szakmai tapasztalat. Friss álláskeresőként viszont nagyon kevesen tudnak szakmai tapasztalattal büszkélkedni. A tanulás évei alatt rendszeresen végzett DIÁKMUNKÁVAL megszerezhető ez a kellő szakmai tapasztalat. Számos esetben előfordult már, hogy a diákévek alatt a tanuló nem csak a szakmai tapasztalatot szerezte meg, hanem a hőn áhított állást is, hiszen diákmunkásként bebizonyította, hogy kiválóan képes a tanulmányai végeztével az adott munkakör ellátására.
De a DIÁKMUNKA nyújtotta előnyök itt még korántsem érnek véget. A tanév végeztével az iskola által előírt KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATI idő is letölthető az ISKOLASZÖVETKEZETEKEN keresztül. A munkakínálat olyan széles skálán mozog, hogy mindenki megtalálja a szakmájának megfelelő munkát, és a GYAKORLATI IDŐ alatt természetesen az elvégzett munka után fizetés is jár. Ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Amennyiben a GYAKOLATI időt Iskolaszövetkezetnél, vagy Iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatással töltik le, abban az esetben a későbbi pályakezdők nem vesztik el a start programban meghatározott státuszukat, és ez által a főállásban történő későbbi foglalkoztatásuk során a munkáltató jogosulttá válik a program nyújtotta kedvezmények igénybevételére. A Start program értelmében ugyanis jelentős járulékkedvezményben részesülnek azok a munkáltatók, akik a Start program keretein belül foglalkoztatják a pályakezdő fiatalokat. Amennyiben a gyakorlati idő alatt főállású munkavállalóként alkalmazzák a diákokat, abban az esetben a tanulmányaik végeztével az elhelyezkedésükkor már nem számítanak pályakezdő munkavállalóknak és ezáltal a munkáltató nem válik jogosulttá start kedvezmény igénybevételére.

Az Iskolaszövetkezetek és az általuk kínált munkalehetőségek feltérképezésére kiválóan alkalmas az Internet. A különböző gyűjtőoldalakon (www.diakmunka.lap.hu) az összes Iskolaszövetkezet képviseltetni magát. Ezeken az oldalakon gyorsan és hatékonyan feltérképezhető a munkakínálat és azok bérezése. A legtöbb Iskolaszövetkezetnél már online tudnak jelentkezni a munkalehetőségekre, és csak az Iskolaszövetkezet munkatársainak írásos vagy telefonos visszaigazolását követően kell az ügyfélszolgálati irodába bemenni a szükséges munkaszerződés aláírása miatt.
Reméljük, hogy ezzel a rövid tájékoztatóval sikerül megakadályozni, hogy a jóhiszemű még tapasztalatlan diákok ne negatív tapasztalatokkal éljék meg az első munkavállalást, és ne essenek áldozatául a munkaerőpiac „hiénáinak”.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…