2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

A Művészeti Akadémia a fennmaradásért küzd

Harminc éves a THÉBA
A név hallatán a görög város THÉBA jut az eszünkbe, a királydrámák színhelye, a görögökről pedig a test, a lélek, és a szellem harmóniáját tükröző szobrok, amelyeket a múzeumokban is megcsodálunk. A Théba Művészeti Akadémiát éppen harminc éve alapító Andor Edit operaénekesnő, tanárnő erre az európai kulturális örökségre is gondolt  a névadáskor, a régi hagyományra, amely a pedagógiában az oktatáson kívül a test edzését és a művészet gyakorlatát is célul tűzi ki.

A THÉBA betűi egyenként is jelentést hordoznak: T- Tánc, H- Helyzetgyakorlatok, É- Ének, B- Beszédtechnika,  A- Artisztikum.
Az intézmény pedagógusai a középiskolás korú fiatalokat a művészeti ágak alapjaira tanítják, de az érettségizett fiataloknak, felnőtteknek középfokú és lehetőség szerint felsőfokú szakképzést nyújtanak – az idén  ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A működtetés nehézségei – hiszen 1981-ben  a magániskola létesítése még lehetetlennek tűnt, majd az anyagi gondok kerültek egyre inkább előtérbe – nem riasztották vissza az alapítót, aki hittel és elkötelezettséggel élete részévé tette az iskolát. Mindenkivel egyénenként foglalkozik, egyedi módon áll a diákokhoz, akikben a jövő művészeit látja. Szociális érzékenységgel megáldva akkor is támogatja a tehetséges hallgatókat, ha netán – és ez nem ritkán fordul elő – anyagi gondokkal küzdenek. Sajnálatos módon az iskola is a fennmaradásért küzd, bevételei alig tudják fedezni a kiadásokat.
– A mai gazdasági helyzet a legkevésbé sem kedvez a művészeti oktatásnak – fogad kissé elkeseredetten Andor Edit. – Az állami dotáció egyre csak apad és jelenleg úgy tűnik, végleg el is apad…. Pedig az oktatást profi, a szakmában, a pályán elismert művész-tanárok végzik. Igyekszünk azért pozitívan gondolkodni, mert bízunk benne, hogy a mindenkori kormány felelősségteljesen kezeli a művészeti oktatás sorsát és megoldást talál,  biztosítja az utat a jövő nemzedék tehetséges fiataljainak, hogy merje vállalni a sorsát az, aki művészi talentummal van megáldva. Az oktatás, ezen belül a művészetoktatás, kiemelt  figyelmet érdemel, hiszen egy nemzet felemelkedésének lehetősége a minőségi oktatásban rejlik.
Andor Edit nem adja fel, igazi „hívő” ember, aki hisz a diákokban, hisz az iskola tanáraiban, munkatársaiban, hisz abban, hogy a minőségi munka meghozza gyümölcsét. Az iskola harminc éve eredményesen működik, a diákok sikere őt igazolja. A diákok nyolcvan százaléka a választott pályán marad, többen  az egyetem elvégzése után visszajönnek a régi iskolába oktatni. Az intézmény tervei között szerepel, hogy budapesti Pilvax étteremmel közös sorozatot indít, ahol havi rendszerességgel a THÉBA képzőművész, fotós diákjai kapnak kiállítási lehetőséget, és verses-zenés előadásokon  a színész, énekes pantomimes diákok is bemutatkozhatnak. Elsőként március 15-én nyílt erre lehetőség, amikor nagy sikert arattak a történelmi emlékű kávéházban „Gondolatok a szabadságról” c. ünnepi műsorukkal, április 1-én a Fringe Fesztivál keretein belül a Thália színház stúdiójában mutatta be a THÉBA társulat Lorca: Don Perlimplin és Belisa szerelme a kertben című költői drámáját. . A Zöld Macska diákpincében is rendszeresen fellépnek a végzős színinövendékek, legutóbb Spiro György: Ahogy tesszük című művét mutatták be.
Tervekben és lelkesedésben tehát nincs hiány. szeptemberben indul a felsőfokú szakképzés operatőr szakon, és sok új, felnőtteknek ajánlott tanfolyam indításáról lehet olvasni a THÉBA Művészeti Akadémia honlapján. Ősszel pedig ünnepelnek a „thébások”, méghozzá a 30 éves születésnapot!

Temesi L – Szabó K

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…