2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fejlesztési lehetőségek a Világörökségben

Lehetőségek és esélyek címmel rendeztek konferenciát Tokajban. A Tokaji Borbarátnők szervezésében megtartott ülésezésen a világörökségi borvidék térségfejlesztési politikájáról és lehetőségeiről tárgyaltak.

A vendégeket Májer János polgármester mellett Demeter Ervin megyei kormánymegbízott köszöntötte.

A konferencián dr. Takács András a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség képviseletében a Világörökségi cím, mint térségfejlesztési esély témában tartott előadást. Richard Giefing Burgerland-tartomány hivatali tanácsosa és egyben a Fertő-tó Világörökség Egyesület elnöke a náluk működő jó példákat mutatta be az érdeklődőknek, majd Nagy Júlia TDM vezető beszélt az olyan kezdeményezésekről, mint a helyi termékek boltja vagy a Tokajban építendő bormúzeum.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a világörökségi törvényről tartott előadást, de az ősszel a Hegyalján vizsgálódó UNESCO-ICOMOS küldöttség által készített jelentésről is beszámolt. A bizottság véleményezését nyáron tárgyalja majd a szervezet, amiben az áll: nem javasolják megépíteni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőművet.

Az egykori televíziós műsorvezető, Pálffy István a világörökségi címről, mint lehetséges médiakommunikációs eszközről tájékoztatta a résztvevőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cím nincs kihasználva Tokaj-hegyalján, és a világhírű borok ellenére keveset tudnak az emberek a tájról. A KDNP országgyűlési képviselője elmondta, számos eszköz létezik arra, hogy miként lehetne tudatosan a bor szeretetére és kultúrájának megismerésére ösztönözni az embereket.

Szepsy István borász A tokaji borok világa: ízek, illatok, dűlők és szőlőfajták a világörökségi tájon címmel tartott előadást, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus szavait – aki betegség miatt nem vett részt az ülésezésen – pedig Árvay Angelika tolmácsolta.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek