2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Digitális menetrend az Unióban

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke sürgős felhívást intézett huszonegy uniós tagállamhoz annak érdekében, hogy azok a lehető leghamarabb hozzák meg a mobil műholdas szolgáltatások páneurópai kiépítéséhez szükséges jogszabályokat. E szolgáltatások alkalmazhatók lennének a nagysebességű internet, a mobil televíziózás és rádiózás, valamint az uniós fogyasztókkal és vállalkozásokkal történő vészhelyzeti hírközlés területén. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által 2008 májusában, határozat formájában elfogadott menetrend szerint legkésőbb 2011 májusában valamennyi uniós tagállamban mobil műholdas szolgáltatásokat kell alkalmazni (MEMO/09/237). Azonban – több mint húsz hónappal azután, hogy a Bizottság kiválasztott két szolgáltatót ezeknek a páneurópai szolgáltatásoknak a nyújtására – 21 tagállam még mindig nem fogadta el a mobil műholdas szolgáltatások alkalmazását elősegítő nemzeti szabályokat. Kroes alelnök a közelmúltban a két érintett szolgáltatót is arra kérte, hogy fokozza erőfeszítéseit. Az európai digitális menetrend hangsúlyozta a vezeték nélküli (műholdas vagy földi) szélessávú internetes szolgáltatások kulcsfontosságú szerepét a szélessávú lefedettség biztosításában, beleértve a távol eső és vidéki területeket is (lásd: IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Neelie Kroes így nyilatkozott: „A tagállamoknak sürgősen meg kell hozniuk a mobil műholdas szolgáltatások Európa-szerte történő kiépítéséhez szükséges intézkedéseket. A mobil műholdas szolgáltatások fontos szerepet játszanak abban, hogy a vállalkozások és a polgárok Európa-szerte, a távol eső és vidéki területeken is hozzáférjenek innovatív szolgáltatásokhoz, valamint a digitális menetrend azon céljainak megvalósításában, amelyek a szélessávú hozzáférés minden európai polgár számára való megteremtésére irányulnak.”

Huszonegy tagállam azonban még nem hozta meg az összes ahhoz szükséges jogszabályi intézkedést, hogy a páneurópai mobil műholdas szolgáltatások biztosítására 2009 májusában kiválasztott két vállalkozás, az Inmarsat Ventures Limited és a Solaris Mobile Limited 2011 májusától mobil műholdas szolgáltatásokat nyújthasson.

Neelie Kroes alelnök ma levelet intézett a szóban forgó huszonegy tagállamhoz, melyben a például a licencdíjak tekintetében fennmaradó jogi bizonytalanságok megszüntetését, és valamennyi szükséges végrehajtási intézkedés további késedelem nélküli meghozatalát sürgeti. A huszonegy érintett tagállam: Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

Előzmények

A Bizottság a mobil műholdas szolgáltatásokra vonatkozóan egyetlen, uniós szintű kiválasztási és engedélyezési folyamatra tett javaslatot abból a célból, hogy megkönnyítse a mobil műholdas szolgáltatások egységes piacának megvalósulását, és a fogyasztók és a vállalkozások érdekében maximálisan kihasználja annak potenciálját.

Ezt a megközelítést 2008. június 30-án a mobil műholdas szolgáltatásokat biztosító rendszerek európai szintű kiválasztására vonatkozó határozat elfogadása révén az Európai Parlament és az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa is támogatta (IP/07/1243). A határozat olyan kiválasztási és engedélyezési folyamatot hozott létre, amely biztosítja a mobil műholdas szolgáltatások összehangolt bevezetését az Európai Unióban. 2009. május 13-án a Bizottság az Inmarsat Ventures Limited és Solaris Mobile Limited cégeket választotta ki a páneurópai mobil műholdas szolgáltatások nyújtására (MEMO/09/237).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek