2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik álláspontja a semmisségi törvényjavaslatról

Az egyik szemünk sír a másik nevet! Így lehet összegezni azt, amit a Jobbik a 2006 őszi elítélések semmiségét célzó, Balsai István által törvényjavaslattal kapcsolatban érez. A javaslatot támogatjuk, de módosításokkal: szükséges, de nem elégséges eszköz ahhoz, hogy felszámoljuk az elmúlt 8 év politikai jellegű elítéléseinek következményeit. Több száz ember sorsáról van szó, akik még ma is felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt állnak, és akik nem tudják feldolgozni azt, hogy olyan cselekményekért ítélték el őket amit nem követtek el, vagy jogos védelem körében cselekedtek. Szükséges, mert valóban a 2006 őszi tiltakozó megmozdulások és megemlékezések elleni brutális rendőri fellépéseket követően született elítélések alapjául szolgáló rendőri vallomások és jelentések hitelessége alappal kérdőjelezhetők meg. A bűnösség vélelme érvényesült, a rendőrök pedig sok esetben saját bűncselekményeiket leplezték.

Ez azonban jellemző volt az egész elmúlt 8 év időszakára is, amelyben a rendőri szervek a politikai szabadságjogokkal összefüggésben számos jogsértést követtek el: rendszeres volt ekkor is a tüntetőkkel, ellenállókkal szembeni koncepciós jellegű eljárások során történő elítélés. Szükséges tehát, hogy a semmisségi javaslat hatálya terjedjen ki a 2002-2010 közötti időszakban született azon elítélésekre, amelyek az alapvető politikai szabadságjogok gyakorlásával kapcsolatban születtek, különösen az Országgyűlés emberi jogi bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott, Gaudi-Nagy Tamás által készített jelentésben említett eseményekkel kapcsolatban. De ugyanígy ki kell terjedjen a törvény személyi hatálya az elítélt gárdistákra is. A Jobbik továbbra is követeli a gárdaellenes jogszabályok hatályon kívül helyezését. Az MSZP továbbra is védi ezt a gyalázatos időszakot és szemforgató módon a jogállamiság megsértéséről beszél.

A Jobbik kezdettől fogva kiállt azért, hogy mentesíteni kell a joghátrányok alól mindenkit, akiket a hatalommal szembeni ellenállással összefüggésben elkövetett cselekmények miatt ítéltek el. Erre legátfogóbb és legalkalmasabb eszköz a közkegyelem lehet olyan esetekben, amikor az elítélés semmissége nem állapítható meg a Balsai-féle javaslat szerint. A magunk mögött hagyott időszak igazságtétel alapú lezárása nem képzelhető el úgy, hogy azok, akiket nem kizárólag rendőri vallomás és jelentés alapján ítéltek el tiltakozó megmozdulások kapcsán ne mentesüljenek a joghátrányok alól. Egyúttal pedig minden olyan eljárást is meg kell szüntetni, amelyet az elmúlt 8 év kormányaival szembeni politikai ellenállás miatt indítottak. Ezt célzó módosító javaslatainkat benyújtottuk és az országgyűlési vitában ebbéli álláspontunkat kifejtettük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek