2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk

Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk

Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk Név: Kollár Miklós
Kor: 33 év
Eredeti foglakozás: gépészmérnök
Család: Felesége export menedzser, két gyermekük van, a nagyobb hét éves, a kicsi 11 hónapos
Hobby: a gyermekeim,
Kedvenc könyv: gazdasági szakirodalom, regények,
Kedvenc zene: nincs olyan, amit nem szeretek,


 

Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunkAz őskortól lakott település. Egyike azoknak a Sajó menti,Bükk hegységhez közeli településeknek, amelyeket a XIII-XIV. században a szőlőművelés, a bortermelés és a kereskedelem indított el a mezővárosi fejlődés útján. Első írásos említése a Miskolc nemzetség birtokainak összeírásából, a XIV. századból származik Kerestwr formában. Nevét egyházáról kapta, amit a pápai tizedlajstromok „ecclesia SancteCrucis”-ként említettek. A XVI. században az egyik legjelentősebb felvidéki birtokos család, a Bebekek tulajdona volt, a XVII. Században mezővárosi rangot kapott. Sokat szenvedett a török idők alatt, mégis, a lakosság megmaradt benne.
A település újkori történetében szerepet kapott a határában létesített Borsodi Ércelőkészítőmű, aminek területén ma több, különböző profilú cég működik.

 

Jellegzetes magyar kistelepülés, rendezett utcákkal, épületekkel, szépen gondozott sportpályával, 1650 lakossal a nagyváros közelében. Egy ilyen faluban nem is lehet más dolga egy polgármesternek, – gondoljuk mi laikusok- csak szépítgetni, s olyan programokat kitalálni, amellyel kivívja a lakosság elismerését. Hogy ez mennyire nem így van, az kiderült Kollár Miklóssal, Sajókeresztúr polgármesterével folytatott beszélgetésünkből, aki első ciklusát tölti ebben a székben.

– Amit a bevezetőjében mond az nagyon is igaz. Valóban ez a cél, no de az ahhoz vezető út bizony meglehetősen göröngyös. Van mit pótolnunk, ha csak a környező települések némelyikéhez is akarunk fölzárkózni.

 
Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk
– Mit ígért a választóinak megválasztásakor?

– Szerencsére semmi olyat, ami teljesíthetetlen. Meg kell oldanunk a szennyvíz hálózat kiépítését, és a csapadékvíz elvezetését. Szeretnénk a régi művelődési ház helyett faluközpontot építeni. Szirmabesenyő felé kellene egy sétányt, kerékpár úttal megépíteni. Szeretnénk segítséget nyújtani a református templomunk felújításában, és a temetőt rendbe tenni közmunkásokkal. Ezekre, a feladatokra szerencsére lehet pályázni, s azt is tesszük. Van, amire csak egyedül, de van olyan is a programok között, amelyre összefogunk más településekkel. Ebben nagy lehetőséget és fantáziát látok. Pályázunk még akadály-mentesítésre is, és Ipari Park létrehozására is.


– Nem túlzás az, hogy 6 kilométerre Miskolctól újabb Ipari Parkot akarnak létesíteni?

– Miért lenne az? Zöldmezős területünk van, amely vasúttal, főúttal ellátott, csak infrastrukturálisan kell fejlesztenünk, s kiváló Ipari Park lehet belőle. Természetesen azt tudjuk, hogy ha idetelepülnek cégek, azok nemcsak a mi lakosainknak fognak munkát adni, hanem a környező településbélieknek is, de ez nem gond. Úgy látjuk, hogy a város közelsége miatt, egyre szívesebben költöznek ide ki a családok, s ha még helyben munka is lesz, akkor a település népességmegtartó ereje csak nő. Most intézmény összevonásra van szükség, mert kevés a gyerek, s így gazdaságosabb, de lehet, hogy egyszer még majd iskolát bővítünk. Bár Miskolc közelsége nagy szívóerő ilyen szempontból.

 

Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk       Sajókeresztúron igazi közösséget kell formálnunk


– Végül engedjen meg egy kényes kérdést? Mi a helyzet a falu határában működő BÉM – vel, hiszen korábban sokszor volt lakossági tiltakozás, per a kibocsátott szennyezés miatt?

– Azt mondhatom, hogy most konfliktusmentes az együttélésünk, s az új vezetéssel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy korszerűbb technológia bevezetéséről. Összefogtunk az érintett környékbeli települések polgármestereivel, s így próbáljuk a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

 

                                                                       Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek