2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Titkok a jó házassághoz – válságkezelés

Hova lett a szerelem a házasságkötés után?   Hol vannak a holdfényes éjszakák, a felkavaró érzelmek?   Hova lett a bizsergető előérzet, a szemek jelentőségteljes megvillanása, a csókok tízezer voltja és a szex őrülete?    Hova tűnt az érzelmi biztonság, amely én vagyok az egyetlen szerelme tudatából fakad?    Ha társunk szeretet anyanyelve  a  testi kontaktus, akkor mindennél fontosabb, hogy megöleljük, amikor bánata van.
Válság  és testi  kontaktus

Válságos pillanatokban, nehéz helyzetekben szinte ösztönösen átöleljük egymást. Méghozzá azért mert a testi érintés igen nagy meggyőző erővel kommunikálja a szeretetet. Válságos pillanatokban sajnos nem tudjuk megváltoztatni- minden házasságnak szembe kell néznie a különböző válsághelyzetekkel. A nagyszülők, szülők előbb-utóbb meghalnak. Közlekedési balesetben minden évben sok ezer ember hal meg vagy válik nyomorékká. A betegségek válogatás nélkül szedik áldozataikat. A csalódások az élet velejárói. A legfontosabb dolog, amit megtehetünk a párunkért ilyen válsághelyzetben az, hogy szeretjük őt, hangsúlyosan kifejezzük az iránta érzett szeretetünket, megöleljük amikor bánata van, amikor sír. A szavak ilyenkor nem sokat érnek, de a testi közelség egyértelműen jelzi, hogy mellette állunk, vigyázunk rá. A válsághelyzet rendkívül jó alkalmat teremt a szeretet kifejezésére. Gyöngéd érintésünkre még sokáig fognak emlékezni a válság elvonulása után is. De ha a legnagyobb bajban nem volt sehol az ölelő kar, akkor azt sohasem fogják nekünk elfelejteni- jelenti ki a szakpszichológus.
Gary Chapman- mint házassági tanácsadó, családpszichológus, pszichiáter véleménye szerint: – Meggyőződésem, hogy a házasság számára éppoly fontos a teli szeretettank, mint amilyen fontos a megfelelő olajszint beállítása az autó számára. Ha valaki üres szeretettankkal kívánja üzemeltetni a házasságát, akkor abból nagyobb bajok származhatnak, mintha valaki olaj nélkül próbálja hajtani a kocsiját. De ha megtanuljuk az öt szeretetnyelvet, olyat mint- pár kedves szó, igazi együttlét, ajándékozás, figyelmesség, testi kontaktus, akkor jelentős változást eredményezhet társunk viselkedésében. Az emberek teljesen másként viselkednek, ha nem üres a szeretettankjuk.” A szeretetnyelv megtanulása sok házasságot menthet meg a tönkremenéstől, de még a jó házasságokat is képes új dimenziókkal gazdagítani.
Gáll Márta

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…