2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

40. Országos Szakmai Napok

Az IPOSZ tagszervezete a Magyar Fényképész  Ipartestület ez év áprilisában ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.

Szolnok 2010. X. 18-20.
Az ipartestületek számos szakmai programmal, információkkal és szolgáltatásokkal, kedvezményes eszköz- és anyagbeszerzéssel, új technikák bemutatásával segíti a fényképész vállalkozások, a szakfényképészek elméleti és gyakorlati felkészítését. A korszerű, gyors szakmai információáramlás a kistelepüléseken dolgozó fényképészek számára létkérdés.Ezt a célt szolgálják a 40. Országos Szakmai Napok is.

A szolgáltató szakmákat, közöttük a fényképészeket is, a fizetőképes kereslet visszaesése, a közterhek alakulása, a túlzott adminisztráció, a tőkehiány, a finanszírozási gondok, a szakképzés, a tanulónevelés, és sok-sok ismert probléma, gyakran a műhelybezárások felé is sodorja.
A fényképész vállalkozások „padlóközeli” helyzetbe kerültek azért, mert a szakfényképészek által készített személyi okmányokhoz szükséges fényképeket az okmányirodák nem fogadják el!

A digitális technikák olyan tőkeigényes beruházásokat  igényelnek, amit a kisebb vállalkozások nem tudnak vállalni. Beszűkültek az importból a beszerzési lehetőségek. Megszűntek az itthoni beszerzési források, vagyis a Magyarországon működő márkaképviseletek (Kodak, Agfa, Konica, stb.) Ezek  a problémák is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az 1-5 főt foglalkoztató fényképész vállalkozások alkalmazottaik 60-70 %-át elbocsátották. A fényképész vállalkozások 35-40%-a megszüntette vállalkozását.

Okmányokba szakképeket

Az ipartestület továbbra is küzd azért, hogy visszaszerezzék a szakfényképészek jogát az okmányirodáktól. Vagyis a szakfényképészek által készített  – személyi okmányokba szükséges fotók, jogosítvány, személyi, útlevél – igazolványképeket is fogadják el az okmányok elkészítésénél.

A Magyar – Német Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2010. november 28-án Brüsszelben egyeztetés lesz az okmányokba kerülő fénykép készítés módjainak nemzetközi egységesítéséről. Az e célból létrehozott bizottság összegyűjti az országok gyakorlatát az EU-ban kialakítandó egységes alkalmazásához.

A megrendelőt, a tisztes ipar védelmét, az ipartestület munkáját kiemelkedő szaktudásukkal segítő iparosok Aranykoszorús Mester és Ezüstkoszorús Mester kitüntetést kapnak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…