2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Egy vietnámi törzs vallása képekben

A vietnámi hegyi törzs, a brúk vallását bemutató fotókiállítás nyílt a mezőkövesdi Matyó Múzeumban október 9-én.

A Magyarországon elsőként Mezőkövesden bemutatott „Istenek, ősök és sámánok – Egy vietnámi hegyi törzs, a brúk vallása” című tárlat anyagát dr. Vargyas Gábor néprajzkutató, kulturális antropológus  készítette a hegyi törzs körében végzett néprajzi kutatása során.
A kiállítás vendégeit dr. Viga Gyula megbízott megyei múzeumigazgató köszöntötte, majd a tárlatot dr. Sárkány Mihály kulturális antropológus, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének osztályvezetője nyitotta meg. Ezt követően a bemutatott fotóanyag készítője, dr. Vargyas Gábor tartott tudományos előadást a néprajzi kutatásairól.
Dr. Vargyas Gábor 1985-1989 között összesen 18 hónap, majd 2007-ben újabb 6 hónap időtartamú részvevő-megfigyeléses néprajzi – kulturális antropológiai terepmunkát végzett e „nemzeti kisebbség” körében. Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársának kutatásai nemzetközi tekintetben is unikumnak számítanak.
A kiállítás a Közép-Vietnam területén, a laoszi-vietnami határvidéken, erdős hegyvidéken élő, mintegy 50 000 lélekszámú törzs kultúráját és vallását részletesen mutatja be és dokumentálja. A brú vallás alapvetően három fő témakörre tagolódik. A tárlat tematikája is ezt a hármas tagozódást követi. Az anyag bevezető részében néhány fotófelvétel az ott élők életkörülményeit, az őket körülvevő környezetet mutatja be. Az első nagyobb részben az önellátó rizstermesztéshez kapcsolódó képzeteket ismerhetjük meg. A második pillére a kiállításnak a brú vallás talán leglátványosabb rítusai, az őskultuszhoz kapcsolódó halotti emlékünnepségek. Végezetül, a harmadik egység az emberélet egyéni sorscsapásaihoz, a betegségekhez kapcsolódó sámánisztikus szertartások világába kalauzol el bennünket.
A számos fotó és kísérő szövegek segítségével teljes képet kaphatunk a bronzkori törzs kultúrájáról.
A tárlat december 12-ig tekinthető meg a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…